De Oranjes

De nationale functie die De Nieuwe Kerk al bijna twee eeuwen lang vervult, vloeit voort uit de ligging pal naast het Koninklijk Paleis. Sinds de troonbestijging van koning Willem I in 1814 is de kerk de officiële plaats van inhuldiging van het Nederlandse staatshoofd. De koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en koning Willem-Alexander liepen allen met hun gevolg van het Koninklijk Paleis naar De Nieuwe Kerk om op het speciale troonpodium trouw te zweren aan volk en vaderland. Voor de regentes Emma werd ook een inhuldigingsceremonie georganiseerd in De Nieuwe Kerk.

Op 2 februari 2002 was De Nieuwe Kerk het toneel voor een andere koninklijke plechtigheid: het kerkelijke huwelijk tussen de Prins van Oranje, Willem-Alexander, en Máxima Zorreguieta werd onder grote belangstelling hier voltrokken. Miljoenen televisiekijkers in binnen- en buitenland waren getuige van deze sprookjesachtige gebeurtenis.

Chronologie inhuldigingen:

Willem I als souvereine vorst (30 maart).
Hij werd op 21 september 1815 in Brussel ingehuldigd als Koning der Nederlanden.

Koning Willem II (28 november)

Koning Willem III (12 mei)

Koningin Wilhelmina (6 september)

Koningin Juliana (6 september)