© Cameron Davidson

Mpho Tutu-van Furth spreekt in De Nieuwe Kerk voor de Pride Talk 2024 

18 juli in De Nieuwe Kerk Amsterdam 

Op donderdag 18 juli, aan de vooravond van Queer & Pride Amsterdam 2024, geeft De Nieuwe Kerk het podium aan Mpho Tutu-van Furth. De Pride Talk is hét moment om een internationale activist van naam en faam kritisch naar de queer gemeenschap in ons land en Amsterdam te laten kijken. De tweede editie van de jaarlijkse Pride Talk wordt dit jaar door de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist en priester Mpho Tutu-van Furth gehouden. Marie Ricardo, strategisch directeur van COC Nederland, en Rabin S. Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, introduceren haar.  

Religiositeit, spiritualiteit en seksualiteit 

Religiositeit, spiritualiteit en seksualiteit verhouden zich vandaag de dag buitengewoon moeilijk. Het onderwerp polariseert. Vaak is het taboe om je te identificeren als zowel gelovig als queer. Aan de ene kant van het spectrum staan lijfstraffen voor liefhebben. Aan de andere kant staat het verbannen worden uit een gemeenschap. Regelmatig melden zich bij COC Amsterdam jongeren die na hun coming out door hun ouders uit huis zijn gezet en soms zelfs als daklozen in de grote steden eindigen. Denk ook aan de zeer omstreden conversietherapie. De politieke discussie hierover is nog steeds gaande. De Tweede Kamer wil ‘homogenezing’ strafbaar maken, maar de Raad van State had allerlei kritische kanttekeningen. 

Tutu-van Furth zal spreken over haar leven, haar reis en haar spirituele bronnen als biseksueel religieus leider. Ze zal ingaan op de huidige Christelijke en religieuze opvattingen over de LHBTIQA+-gemeenschap. In haar lezing zal ze onderzoeken hoe een oneindige God, een God van beperking werd. Tutu heeft het in haar toespraken vaak gehad over de Regenbooggemeenschap die ‘spiritually hungry’ is geworden, omdat God hun is afgepakt.  

Over Mpho Tutu van Furth 

Mpho Tutu-van Furth (voluit The Reverend Canon Mpho Tutu-van Furth, 1963) is een Zuid-Afrikaanse Anglicaanse priester, auteur en mensenrechtenactivist. Ze is de dochter van activist Nomalizo Leah Tutu en aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Ze schreef twee boeken met haar vader (The Book of Forgiving en Made for Goodness gepubliceerd door HarperCollins Publishers) en een biografie over hem (Tutu: The Authorised Portrait gepubliceerd door Macmillan Publishers). Ze schreef ook Forgiveness and Reparation, the Healing Journey, gepubliceerd door Fortress Press. Ze werd in 2003 in de Episcopaalse Kerk gewijd, maar de Kerk van Engeland en de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika staan haar niet toe om als priester in de kerk te werken omdat ze getrouwd is met een vrouw, Marceline van Furth. 

Pride Talk Amsterdam in De Nieuwe Kerk 

Amsterdam mocht zich ooit de Gay Capital van de wereld noemen. Is dat een positie die nog bestaat? Zo ja, wat houdt deze dan in? Ambiëren we deze positie vandaag nog? Past het bij de diversiteit van de veelkleurige LHBTIQA+-gemeenschap? Hoe ziet het buitenland onze community? En hoe verhouden wij ons in Amsterdam en Nederland tot de internationale community en deze wereldwijde strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en geweld? De jaarlijkse Pride Talk agendeert deze vraagstukken. 

De eerste editie werd in 2023 gehouden door de legendarische Amerikaanse activist David Mixner (1946-2024). Hij was schrijver, fondsenwerver en performer. In het begin van de jaren 1960 voerde hij campagne voor John en Bobby Kennedy en voor Martin Luther King. Zijn Pride Talk, getiteld My concept of sin is not to care, is online beschikbaar. 

De Pride Talk is gratis bij te wonen en zal Engelstalig zijn. De Nieuwe Kerk werkt voor deze Pride Talk inhoudelijk samen COC Nederland en COC Amsterdam. Hospitality partner is Sofitel Legend The Grand Amsterdam. 

Pride Talk 2024, donderdag 18 juli in De Nieuwe Kerk Amsterdam.
Deuren openen 19.30 uur, start lezing 20 uur. Voertaal: Engels.
Entree is gratis, reserveer een plek via nieuwekerk.nl. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie 

Beeldmateriaal is verkrijgbaar op aanvraag via pressoffice@nieuwekerk.nl. 

Voor de Pride Talk richt De Nieuwe Kerk ieder jaar de blik op een ander continent, een ander land en een andere generatie. 

Contact De Nieuwe Kerk Amsterdam
Afdeling Pers & Marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Stella Küçüksen en Fleur Vroegindewey
020 626 81 68 | pressoffice@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl/pers