Adriaan van Dis en de Dalai Lama ontmoeten elkaar weer na 30 jaar

“Van Dis en de Dalai Lama” wordt uitgezonden op 15, 22 en 29 augustus om 21.10 uur op NPO2. De aanleiding voor de serie is de tentoonstelling Het leven van boeddha, de weg naar nu, waarvoor Zijne Heiligheid de Dalai Lama in september naar De Nieuwe Kerk Amsterdam komt om die te openen. Naar de tentoonstelling.

***

Kijk verder…
Een interview met Adriaan van Dis en Siebe Tettero, gastconservator bij De Nieuwe kerk, over de nieuwe tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu. De tentoonstelling is niet alleen de aanleiding voor de serie Van Dis en de Dalai Lama, maar ook voor de komst van Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar Nederland. De Dalai Lama opent de nieuwe tentoonstelling op zaterdag 15 september.

Meer informatie over de komst van de Dalai Lama naar De Nieuwe Kerk | Meer informatie over de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu.

Onderschriften bij de full screen afbeeldingen in de video: (1) Boeddha Sakyamuni in Nirwana-pose, Thailand, 18de eeuw, 165cm, Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam. Foto: Erik en Petra Hesmerg; (2) Quan Am, de bodhisattva van het mededogen. Beeld uit een groep van vijf sculpturen Vietnam, 17de eeuw. Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam. Foto: Erik en Petra Hesmerg; (3) Kohei Nawa, PixCell-Deer#51, 2018
, Mixed media, 219,7 x 189 x 150 cm
. Foto: Nobutada OMOTE | SANDWICH.

Adriaan van Dis ontmoet ook één van de hedendaagse kunstenaars die speciaal voor de tentoonstelling een nieuwe installatie maakt. De Nederlandse kunstenaar Salvador Breed onderzoekt onder andere hoe horen en niet-horen van geluid kunnen worden gemanipuleerd, zowel in tijd als in ruimte. Kijk hieronder naar de ontmoeting tussen Van Dis en Breed.

***

Meer over Adriaan van Dis en de Dalai Lama
In 1986 maakten Adriaan van Dis en de Dalai Lama kennis met elkaar in het VPRO-boekenprogramma Hier is….  Ze spraken onder meer over wetenschap en religie. Dertig jaar later ontmoeten ze elkaar opnieuw in India.

Van Dis groeide op met een theosofische moeder. Tibet, yoga en reïncarnatie waren alledaagse begrippen thuis; hij hield er een gezonde allergie voor zwevers aan over. En toch, de Dalai Lama en de groeiende populariteit van het Boeddhisme in het westen zijn hem blijven boeien. Wat projecteren westerlingen op een 83 jaar oude geestelijk leider die twittert en een facebook-pagina heeft met meer dan 13 miljoen volgers?

De persoonlijke zoektocht van Van Dis naar de betekenis van het Boeddhisme in onze samenleving is het vertrekpunt in de 3-delige serie. Hoe is de groeiende belangstelling en populariteit van het Boeddhisme te verklaren? Wat biedt het gedachtengoed en de leefwijze uit het Verre Oosten meer dan de traditionele godsdiensten in het westen? Wat heb je aan het Boeddhisme in deze onrustige wereld?  En hoe komt het dat in een tijd van sociale media en korte concentratiespanne zoveel westerlingen zich aangetrokken voelen tot Mindfulness? En waarom telt Nederland meer Boeddhabeelden dan tuinkabouters?

De reis voert van Dis van West naar Oost, langs schrijvers, geleerden en beoefenaars. Hij ontmoet pleitbezorgers van een praktisch, werelds Boeddhisme ontdaan van dogma en magie en bezoekt hét Mindfulness-centrum van Europa waar hij deelneemt aan een gezamenlijke ontspanningsmeditatie. Ook spreekt hij met activistische monniken uit Tibet en zoekt hij de broer van de Dalai Lama op. Zelf zegt de Dalai Lama, als je niet oprecht bent in de leer, is het monnikschap niet veel meer dan een verkleedpartij. Wat voor man is de Dalai Lama, kan er nog wel een nieuwe Dalai Lama komen en waar wordt deze dan ‘verwacht’?  Alle gesprekken werken toe naar de ontmoeting met de Dalai Lama. Hoeveel wijsheid zit er verborgen achter het gegiechel van His Holiness?

“Van Dis en de Dalai Lama” wordt geproduceerd door Sarphati Media en uitgezonden door KRO-NCRV op 15, 22 en 29 augustus om 21.10 uur op NPO 2 (herhaling op 22, 29 augustus en 5 september om 16.10 uur).

Zijne Heiligheid de Dalai Lama komt in september dit jaar naar Nederland om de grote boeddha-tentoonstelling in De Nieuwe kerk in Amsterdam te openen. Dit feit inspireerde Van Dis mede deze zoektocht nu te ondernemen. De tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu is vanaf zondag 16 september open voor publiek. Meer informatie is hier te vinden.