© Staande Boeddha China, Collectie Ben Janssens, Londen

Het leven van Boeddha, de weg naar nu

Na jaren van voorbereiding is het dan eindelijk zover. Vanaf zondag 16 september komen ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, spectaculair bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha, de weg naar nu. Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zullen kunstwerken worden gemaakt.

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

Hedendaagse kunst
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

De ervaring begint al op de Dam, met een gouden blikvanger. Kunstenaar Ugo Rondinone zal het portaal van De Nieuwe Kerk helemaal voorzien van een goudkleurige folielaag. Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomt door een van de topstukken uit de tentoonstelling: het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Direct daarna komt de bezoeker oog-in-oog te staan met de hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei, van wie een van zijn bomen midden in de kerk hoog zal oprijzen.

Persoonlijk bruikleen Dalai Lama in de tentoonstelling

Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm

Speciaal voor de tentoonstelling is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Op zaterdag 15 september zal Zijne Heiligheid de Dalai Lama de nieuwe tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam officieel openen, waarbij hij deze thangka ter plekke zal bezichtigen. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn. Meer informatie over de digitale link volgt.

In samenwerking met het Buddhist Film Festival Europe (BFFE2018@EYE) organiseert De Nieuwe Kerk een bijeenkomst in de kunstsociëteit van  Arti et Amicitiae (Rokin 112). Daar wordt de livestream op groot scherm uitgezonden op 15 september. Aanmelden kan via info@Arti.nl (verplicht), entree is € 8 (inclusief ontbijt), inloop tussen 8.30 – 9 uur.

Collecties
De tentoonstelling is ontwikkeld door de conservatoren van De Nieuwe Kerk Amsterdam en co-curator Siebe Tettero. Met de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (KVVAK), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, wordt nauw samengewerkt. Uit haar rijke collectie toont de KVVAK een bijzondere selectie. Ook het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Victoria and Albert Museum in Londen en privéverzamelaars geven genereus bruiklenen.

Ticketshop nu online!
Online tickets zijn te verkrijgen via de website. Via de link in het rechter menu van deze pagina, kunt u doorklikken naar de ticketshop.
Afwijkende openingstijden: op zondag 16 september sluit De Nieuwe Kerk om 16 uur. De kassa sluit diezelfde dag daarom om 15 uur.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien vanaf zondag 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur.