© Staande Boeddha China, Collectie Ben Janssens, Londen

Het leven van Boeddha, de weg naar nu

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en modern, komen spectaculair bijeen in de wintertentoonstelling in De Nieuwe Kerk: Het leven van Boeddha, de weg naar nu. Bewonder een schat aan millennia-oude objecten en moderne kunst van onder andere Ai Weiwei en Yoko Ono. Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; er zijn speciaal voor deze tentoonstelling kunstwerken gemaakt.

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden.

Hedendaagse kunst
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie co-curator en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars. De moderne werken zijn van internationaal bekende kunstenaars als Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone en Carolee Schneemann. Ook Nederland is vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomd door een van de topstukken uit de tentoonstelling: het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw. Direct daarna komt de bezoeker oog-in-oog te staan met de hedendaagse kunstenaar Ai Weiwei, van wie een van zijn bomen midden in de kerk hoog zal oprijzen.

Still uit ‘De Boeddha hier en nu’

Beeldend kunstenaar Alice Helenklaken maakte ter ere van de tentoonstelling een persoonlijke en poëtische film, getiteld De Boeddha hier en nu, als een hedendaagse bespiegeling over het leven en de leer van de Boeddha. Het verhaal wordt verteld door Matthijs Schouten, de film is hier online te bekijken.

Persoonlijk bruikleen Dalai Lama in de tentoonstelling

Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm. Speciaal voor deze tentoonstelling uitgeleend uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Foto: Leo Hol

Speciaal voor de tentoonstelling is een bijzondere thangka, een rolschildering, beschikbaar gesteld uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. De rolschildering, vervaardigd in de negentiende eeuw in Tibet, komt uit een reeks schilderingen die het levensverhaal van de Boeddha illustreren. Op zaterdag 15 september opende Zijne Heiligheid de Dalai Lama de nieuwe tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Publicaties bij de tentoonstelling

Het leven van Boeddha, de weg naar nu.Bookazine’ over het leven en de achtergronden van de Boeddha, de verspreiding van het boeddhisme, indrukwekkende oude en hedendaagse ‘boeddhistische’ kunst én interviews met een aantal vooraanstaande Nederlanders voor wie het boeddhisme een belangrijke rol speelt in hun leven, zoals Karin Bloemen, Lucia Rijker en Erica Terpstra.

ISBN 978-90-78653-77-6
€ 14,95

Een knipoog van de Boeddha. Traditiegetrouw vraagt De Nieuwe Kerk voor de najaarstentoonstelling een bekende Nederlander die affiniteit heeft met het tentoonstellingsthema,  om een kinderboek te schrijven. Dit jaar viel de keus op de waarschijnlijk bekendste ´eeuwig student boeddhisme´ van Nederland: Erica Terpstra. Op de voor haar zo typerende vrolijke en enthousiaste manier laat ze Onno en Wendy, twee Nederlandse kinderen, op zoek gaan naar het levensverhaal van de Boeddha. Het boek is geïllustreerd door Geertje Aalders met papercuts. Voor lezers vanaf 8 jaar.

ISBN 978-90-25770-43-3
€ 15,99

Beide publicaties zijn zowel in de museumshop van De Nieuwe Kerk als in de boekhandel verkrijgbaar.

Collecties
De tentoonstelling is ontwikkeld door de conservatoren van De Nieuwe Kerk Amsterdam en co-curator Siebe Tettero. Met de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (KVVAK), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, wordt nauw samengewerkt. Uit haar rijke collectie toont de KVVAK een bijzondere selectie. Ook het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Victoria and Albert Museum in Londen en privéverzamelaars geven genereus bruiklenen.

Ticketshop nu online!
Online tickets zijn te verkrijgen via deze link op de website. Via de link in het rechter menu van deze pagina, kunt u doorklikken naar de ticketshop.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien vanaf zondag 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur.