©

Keti Koti

Op zaterdag 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om gelijkwaardig met elkaar om te gaan.

Dit jaar is deze herdenking extra belangrijk. Op 1 juli 2023 is het namelijk 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werkelijk afgelopen was.

In het kader van de viering van Keti Koti en het herdenkingsjaar slavernijverleden is De Nieuwe Kerk gratis toegankelijk van 18.00 tot 21.00 voor een bezoek aan de schrijversteen van Anton de Kom. 

De schrijverssteen ter ere van Anton de Kom (1898-1945) werd op 24 november 2022 onthuld. Anton de Kom was een Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman. Zijn beroemde werk, Wij slaven van Suriname (1934), is een felle literaire aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Het werk van de Kom vormt vandaag een belangrijke stem in het maatschappelijk debat over racisme in Nederland. De gedenktsteen werd ontworpen door Natasja Kensmil (1973).

Lees hier meer over de gedenksteen van Anton de Kom.

Let op: voor toegang heb je geen ticket nodig. Entree is gratis.

De onthulling van de gedenksteen door (v.l.n.r.) Raoul de Jong, Burgemeester Femke Halsema, Geertje van Houten, Judith de Kom, Ambassadeur Rajendre Khargi en Vincent de Kom op 24 november 2022 © Janiek Dam

©