© Janiek Dam

Gedenksteen onthuld voor Anton de Kom

Vandaag, aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname, onthulde de heer Rajendre Khargi, ambassadeur van Suriname, een schrijverssteen ter ere van Anton de Kom (1898-1945). De ceremonie vond plaats in het bijzijn van zijn dochter Judith de Kom, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Anton de Kom was een Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman. Zijn beroemde werk, Wij slaven van Suriname (1934), is een felle literaire aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Het werk van de Kom vormt vandaag een belangrijke stem in het maatschappelijk debat over racisme in Nederland.

Aanwezig waren ook burgemeester Halsema van Amsterdam, minister Weerwind voor Rechtsbescherming, het bestuur van de Anton de Kom Stichting en tal van andere genodigden.

De gedenksteen is ontworpen door Natasja Kensmil (1973), winnaar van de Johannes Vermeer Prijs 2021. Walter Nikkels ontwierp de steen en Henk Welling voerde het uit.

Onthulling gedenksteen door (v.l.n.r.) Raoul de Jong, Burgemeester Femke Halsema, Geertje van Houten, Judith de Kom, Ambassadeur Rajendre Khargi en Vincent de Kom. Foto Janiek Dam.

Op 24 november 2022 sprak achterkleinzoon Vincent de Kom op NPO Radio 4 over de gedenksteen. Wil je het fragment terug luisteren? Klik dan hier.