Maarten Nauw

Winnaars World Press Photo 2024 bekend en te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Persbericht
Donderdag 18 april 2024 

Winnaars World Press Photo 2024 bekend en te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam 

Vandaag maakte World Press Photo de grote winnaars van ‘s werelds meest prestigieuze persfotografiewedstrijd bekend in De Nieuwe Kerk. De beste nieuwsfoto van het jaar is volgens de jury gemaakt door de Palestijnse fotograaf Mohammed Salem (1985). Het gaat om een aangrijpend beeld met als titel ‘A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece’. Met deze foto wint Salem de prijs Photo of the Year. Het beeld toont een ‘krachtig en verdrietig moment dat het bredere gevoel samenvat van wat er op dat moment gebeurde in de Gazastrook’, aldus de fotograaf.  

Joumana El Zein Khoury (directeur World Press Photo) maakte tijdens de persconferentie in Amsterdam ook de andere winnaars bekend. De prijs voor Story of the Year gaat naar de Zuid-Afrikaanse fotograaf Lee-Ann Olwage (1986). Met de serie ‘Valim-babena’ stelt Olwage het gebrek aan maatschappelijk bewustzijn rondom dementie in Madagaskar aan de kaak. De Venezolaanse fotograaf Alejandro Cegarra (1989) wint de Long-Term Project Award met ‘The Two Walls’, over het in Mexico steeds strenger wordende immigratiebeleid. De Open Format Award gaat naar de Oekraïense documentairemaker Julia Kochetova (1993). Met ‘War is Personal’ laat Kochetova zien hoe het is om te leven in oorlog, als dagelijkse realiteit. Bekijk hier alle winnaars.  

De World Press Photo tentoonstelling in De Nieuwe Kerk toont alle winnende beelden, inclusief de eerder bekendgemaakte regionale winnaars. Het is de wereldwijde première van de jaarlijkse expositie die aansluitend op wereldtournee gaat in meer dan zestig steden. De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is vanaf morgen te zien tot en met zondag 14 juli 2024. Tickets via nieuwekerk.nl

V.l.n.r.: A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece © Mohammed Salem, Palestine, Reuters; War is Personal © Julia Kochetova, Ukraine.
V.l.n.r.: A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece © Mohammed Salem, Palestine, Reuters; War is Personal © Julia Kochetova, Ukraine.

Jury kiest twee speciale vermeldingen
De winnende foto’s werden geselecteerd uit 61.062 inzendingen van 3851 fotografen uit 130 landen. Ze werden eerst beoordeeld door zes regionale jury’s en de winnaars werden vervolgens gekozen door een internationale jury bestaande uit de regionale juryvoorzitters en de internationale juryvoorzitter. De wereldwijde winnaars zijn gekozen uit 25 regionale winnaars. Ook zijn er zes eervolle vermeldingen gekozen. Bijzonder dit jaar is de keuze van de jury om twee speciale jury vermeldingen op te nemen in de selectie. Elk met een beeld van één individu, een Israëliër en een Palestijn. Over deze foto’s zegt de jury: “These two special mentions reflect the gravity of the Israel-Hamas war in 2023, the extreme suffering of civilians, and its global political impact. While each photograph shows a single individual in the aftermath of a horrific attack, the contrast between the scenes helps viewers understand the differing scales of devastation without minimizing the individual suffering.” 

World Press Photo tentoonstelling
De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk laat het werk zien van 33 fotografen uit zes regio’s wereldwijd die zich met hun inzendingen weten te onderscheiden. In totaal zijn er 129 beelden te zien. De foto’s worden in verschillende formaten getoond en in diverse thema’s gepresenteerd. Nadruk dit jaar ligt op thema’s als migratie, klimaatverandering, conflict en familie. In de kapellen staan specifieke onderwerpen centraal. Indrukwekkend is de herdenkingskapel waarin alle namen van de in 2023 gedode journalisten staan geschreven. In een andere kapel staat persvrijheid centraal middels een kaart waarop de status van journalistieke vrijheid wereldwijd wordt gevisualiseerd. In de audiotour geven de fotografen zelf toelichting bij de beelden. Daarnaast komen een aantal mensen die zelf op de foto staan aan het woord. Ook zijn er interviews met experts en achtergrondverhalen te horen.  

Beeldmateriaal is te downloaden via deze link. De foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken voor artikelen over World Press Photo en met vermelding van de naam van de fotograaf, Maarten Nauw.

Voor mbo-studenten en scholieren van het voortgezet onderwijs zijn er speciale educatieve rondleidingen tegen een gereduceerd tarief.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Mediakit: klik hier voor meer informatie en beeldmateriaal. Foto’s van de World Press Photo tentoonstelling in De Nieuwe Kerk worden vanmiddag gepubliceerd op nieuwekerk.nl/pers. Ze zijn rechtenvrij te gebruiken (en te downloaden) bij artikelen over de tentoonstelling.

Voor algemene informatie over World Press Photo zie www.worldpressphoto.org. Beeldmateriaal kan opgevraagd worden via communications@worldpressphoto.org.

De Nieuwe Kerk Amsterdam
Afdeling pers & marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Stella Küçüksen en Fleur Vroegindewey
020 626 81 68 | pressoffice@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl/pers

World Press Photo Foundation
Communications Department
+31 (0)20 676 60 96 | communications@worldpressphoto.org
www.worldpressphoto.org/media-center