Tentoonstelling Het leven van Boeddha klaar voor komst Dalai Lama en publiek

Tentoonstelling Het leven van Boeddha klaar voor komst Dalai Lama en publiek

Ruim zestig kunstwerken, eeuwenoud en hedendaags, spectaculair bijeen in De Nieuwe Kerk

Met de plaatsing van een PixCell-Deer, het wonderlijke kunstwerk van Kohei Nawa, is de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu gereed. Op zaterdag 15 september zal Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar De Nieuwe Kerk komen om de officiële opening te verrichten, vanaf zondag 16 september is de tentoonstelling geopend voor het publiek.

Foto: Evert Elzinga

Download in hoge resolutie

Eeuwenoud en hedendaags, Ai Weiwei en Yoko Ono
Millennia-oude objecten en hedendaagse kunst komen in de tentoonstelling bijeen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw, het jongste uit 2018. Een van de topstukken is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw, die de bezoeker als eerste verwelkomt. Er is een schat aan bijzondere oude beelden te zien, afkomstig van leden van de jubilerende KVVAK, de Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst. Een van de opvallendste stukken is een ruim twee meter lange rolschildering, afkomstig uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Tentoonstelling
De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden. De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie gastconservator voor de moderne kunst en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.

Opening: dialoog en livestream
De tentoonstelling wordt op zaterdagochtend 15 september geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama door middel van een dialoog met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. De dialoog wordt in nauwe samenwerking met SingularityU The Netherlands samengesteld. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn online via https://livestream.com/DalaiLamaEnglish/netherlands en de website van De Nieuwe Kerk, maar ook live op locatie in Amsterdam: kunstsociëteit Arti et Amicitiae.

***

Noot voor de redactie:
Een beeldselectie is te downloaden vanaf www.nieuwekerk.nl/pers. Ze zijn rechtenvrij te gebruiken bij artikelen over deze tentoonstelling met de verplichte fotocredits.

De Nieuwe Kerk Amsterdam
Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Madeline van Vliet
T 020 626 81 68
nieuwekerk.nl/pers/
pressoffice@nieuwekerk.nl

De Nieuwe Kerk is financieel nagenoeg onafhankelijk. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang en dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie nieuwekerk.nl)