MAISON AMSTERDAM

Modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM vanaf 18 september in De Nieuwe Kerk
Samenwerking met Amsterdam Museum en breed scala modeontwerpers

Vanaf zaterdag 18 september 2021 is De Nieuwe Kerk ruim zes maanden ’s lands grootste modehuis: MAISON AMSTERDAM. De stad, de mode, de vrijheid. De tentoonstelling presenteert ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, die verhalen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen signatuur. MAISON AMSTERDAM gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad, die we koesteren als de stad waar alles kan. Het is de eerste grote modetentoonstelling met de stad Amsterdam als kern, te zien tot en met zondag 3 april 2022.

Digitaal pers magazine
Download hier het pers magazine van MAISON AMSTERDAM met persbericht, achtergrondverhalen en aanvullende informatie.

Struinen door de stad
In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

Haute couture meets jongerenstijlen
Iconische haute couture en innovatieve designs krijgen een plek naast revolutionaire trends, zoals als de minirok en de punkjas. Het zijn stijlen die voortkwamen uit de jongerencultuur, zoals de hippies op de Dam, graffiti en de punkbeweging, die zichtbaar een spoor trokken door de stad. Nadruk komt te liggen op individuele kledingstukken, die elk een eigen verhaal vertellen door de ogen van de ontwerper, of juist de drager. Denk aan jeans, gekocht bij de eerste spijkerbroekenwinkel op de Warmoesstraat, of de iconische Rainbowdress. In de tentoonstelling zijn thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit verweven.

Collectie | Ontwerpers van toen en nu
MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum, in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Te zien zijn creaties van bekende couturiers uit de twintigste eeuw, zoals Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar, Max Heymans en Fong Leng, tot en met ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf. De nieuwe generatie krijgt een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah, Bonne Suits, Patta en Daily Paper. Ook wordt Amsterdam belicht als Denim City, de hotspot van bekende jeansmerken als G-Star. MAISON AMSTERDAM is te zien vanaf zaterdag 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022.

Catwalk Club: theateravonden over 4 mode-iconen en de legendarische nachtclubs
Over de Catwalk Club

Fotowedstrijd: Amsterdam Modestad
Over de fotowedstrijd

Persbeelden MAISON AMSTERDAM
Beeldmateriaal is hieronder te downloaden. De beelden mogen uitsluitend gepubliceerd worden bij artikelen over de tentoonstelling. Het vermelden van de credits is verplicht.
Op zoek naar een ander beeld? Neem dan contact op met pressoffice@nieuwekerk.nl. Meer beelden zijn op verzoek verkrijgbaar. We helpen graag.

Foto: Evert Elzinga

Download hier de afbeelding.

Foto: Evert Elzinga

Download hier de afbeelding.

Foto: Evert Elzinga

Download hier de afbeelding.

Download afbeelding hier 
Credit: ©Paul Huf / Maria Austria Instituut
Fashion Designer Fong Leng & Mathilde Willink, 1974

Download afbeelding hier
Credit: ©Daily Paper, FW21 campaign

Credit Nederlands Fotomuseum © Ed Van Der Elsken

Download afbeelding hier
Credit: Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Download afbeelding hier
Credit: Designer Benchellal, fotografie Tim Verhallen, muze Robin Makkes / Ulla Models, haar Magdalena Loza, make up Anita Jolles

Download afbeelding hier
Credit: ©Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum
Modeshow van Dick Holthaus, 1961

Download afbeelding hier
Credit: Amsterdam Rainbow Dress, fotografie Dario & Misja, model Valentijn de Hingh

Download afbeelding hier
Credit: Iris van Herpen, fotografie Michel Zoeter

Download afbeelding hier
Credit: Nederlands Fotomuseum / ©Ed van der Elsken
Beethovenstraat Amsterdam, 1967

Download afbeelding hier
Credit: ©Hans Dukkers / Maria Austria Instituut
Model Tanja Trijbels in mantel met hoed van  couturier Max Heymans op het Leidsplein, Amsterdam 1961

Download afbeelding hier
Credit: ©Patta

Persbeelden Catwalk Club


Download high-res beeld hier


Download high-res beeld hier


Download high-res beeld hier


Download high-res beeld hier


Download high-res beeld hier


Download high-res beeld hier