© Evert Elzinga

History & Royalty

PERSBERICHT

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk
Zaterdag 5 december 2020 – zondag 11 april 2021

Op 5 december opent De Nieuwe Kerk Amsterdam de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Als in een autobiografie vertelt De Nieuwe Kerk (1408) over haar eeuwenlange geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam. Met historische objecten, verborgen stijlkamers, films en al die monumentale interieuronderdelen. Een hoogtepunt is Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe metershoge filminstallatie over de veelbewogen historie van deze nationale ontmoetingsplek. Panorama Nieuwe Kerk is mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en zal blijvend te zien zijn in de kerk.


Foto’s Evert Elzinga. Hieronder te downloaden.

600 jaar verhalen
Er worden vele verhalen verteld en verbeeld, zoals dat van de koninklijke kerk, met de inhuldigingen van de Oranjes en de huwelijksplechtigheid van Willem-Alexander en Máxima. Of dat van de opstandige kerk, met de Alteratie na de Beeldenstorm. Of bijvoorbeeld dat van de nooit gebouwde toren, waarbij voor het eerst het bijzondere zestiende-eeuwse maquetteschilderij van Pieter Gerritsz te zien is. Daarnaast zijn er verhalen over de middeleeuwen, de Hollandse admiraals van de zeventiende eeuw, de oude en hedendaagse schrijvers die er geëerd worden. De kerk herbergt meesterlijke interieurstukken van beroemde zeventiende-eeuwse meesters als Jan Gerritsz. van Bronckhorst, Jacob van Campen en Johannes Lutma. En de gewoonlijk voor publiek gesloten Kerkmeesterkamer en Domineeskamer gaan open. Beide stijlkamers zijn recent gerestaureerd en in oude stijl teruggebracht. History & Royalty is te zien vanaf zaterdag 5 december tot en met zondag 11 april.


Foto’s Evert Elzinga. Hieronder te downloaden.

Audiotours voor alle leeftijden
Een uitgebreide audiotour langs de monumentale hoogtepunten van de kerk is gratis beschikbaar bij de tentoonstelling. Speciaal voor kinderen is er de History & Royalty Kids Tour die ze meeneemt op een bijzondere tijdreis langs eeuwenoude kerkonderdelen.

Live concerten
In De Nieuwe Kerk Amsterdam staat het grootste historische orgel van Nederland. In de zeventiende eeuw werd er dagelijks op gespeeld. Tijdens History & Royalty zullen verschillende musici, onder wie de vaste organisten Henk Verhoef en Bernard Winsemius, dat wekelijks doen, met werken van bekende componisten. Bovendien geven zij traditiegetrouw op 25 december het bijzondere Kerstconcert en, om het nieuwe jaar in te luiden, op vrijdag 1 januari weer het fabelachtige Nieuwjaarsconcert. Kijk hier voor het actuele overzicht van de concertreeks. Binnenkort start de online kaartverkoop op nieuwekerk.nl.

Grote Amsterdam Quiz
De Nieuwe Kerk organiseert op zaterdag 3 april 2021 in samenwerking met Ons Amsterdam en Het Parool de tweede editie van de Grote Amsterdam Quiz. De winnaar van deze kennisquiz over de geschiedenis van Amsterdam ontvangt de eretitel Amsterdamkenner van het Jaar. De presentatie is in handen van Johan Fretz, cabaretier, schrijver en columnist van Het Parool, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. Nieuw dit jaar is de speciale kindereditie van de Grote Amsterdam Quiz. Meer informatie is binnenkort beschikbaar op nieuwekerk.nl.

Audiovisuele geschiedenislessen
Tijdens History & Royalty krijgen klassen uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo een unieke audiovisuele geschiedenisles in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Studenten gaan zelfstandig in twee- of drietallen door 600 jaar De Nieuwe Kerk. Hierbij gebruiken zij de audioguide en het rijke audiovisuele materiaal dat in de tentoonstelling te zien is.

Panorama Nieuwe Kerk is mogelijk gemaakt dankzij een extra projectbijdrage van de BankGiro Loterij en zal blijvend te zien zijn in de kerk.

Achtergrondverhaal
Klik hier voor het achtergrondverhaal met meer verdiepende informatie over History & Royalty.

Beeldmateriaal
Onderstaand beeldmateriaal mag alleen vrij gebruikt worden voor publicaties over de tentoonstelling History & Royalty. Het vermelden van de naam van de fotograaf is verplicht. Deze staat bij iedere afbeelding vermeld.


Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga


Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga

Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga

Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga

Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga

Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga


Download foto hier | Fotograaf Wim Ruigrok


Download foto hier | Fotograaf Wim Ruigrok


Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga


Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga


Download foto hier | Fotograaf Evert Elzinga

Download hier het campagnebeeld van de tentoonstelling | Bijschrift: History & Royalty De Nieuwe Kerk Amsterdam