Francoise Bolechowski

De Nieuwe Kerk sluit Indonesië-tentoonstelling af met ’tiendaagse’

Persbericht
22 februari 2024

 

De Nieuwe Kerk sluit Indonesië-tentoonstelling af: tiendaags inhoudelijk programma en tien dagen lang tot 21 uur open

De veelbesproken Indonesië-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt afgesloten met een eenmalig 10-daags inhoudelijk programma. De tiendaagse, waarbij de grote tentoonstelling iedere avond tot 21 uur geopend blijft, geeft de bezoeker de allerlaatste kans om de tentoonstelling te bekijken. Ondanks vele verzoeken kan hij helaas niet worden verlengd. Maandag 1 april, Tweede Paasdag, is de allerlaatste dag. De kerk wordt daarna klaargemaakt voor World Press Photo Exhibition 2024.

Alhoewel het onmogelijk is om in een tiendagenprogramma recht te doen aan de enorme diversiteit van de Indonesische cultuur, natuur, kunst en geschiedenis is een breed en meerstemmig programma samengesteld. Daarbij is ook geput uit de meer dan 30 succesvolle lezingen, debatten en film- en theateravonden die eerder De Grote Indonesië-tentoonstelling omlijstten.

Foto’s: (1) Francoise Bolechowski, (2 & 3) Alizé Barthélemy

Auteur Reggie Baay sluit de tentoonstelling af
Een goed voorbeeld is de spraakmakende lezing waarmee auteur Reggie Baay de tentoonstelling, ten overstaan van vele genodigden, opende op vrijdag 20 oktober 2023. Schande en ongemak kopte een van de kranten (De Telegraaf 26-10-2023) na afloop van de opening over zijn woorden en de tentoonstelling. Omdat de officiële opening enkel op uitnodiging toegankelijk was, zal Reggie Baay, op veler verzoek, zijn toespraak (met nieuwe inzichten) herhalen. Baay staat maandagavond 1 april, Tweede Paasdag, om 17 uur op het programma en sluit daarmee de tentoonstelling ook af.

De kolonie mept terug: Adriaan van Dis
Een andere belangrijke stem in de brede maatschappelijke discussie krijgt ook een podium in De Nieuwe Kerk: Adriaan van Dis. Hij zal zijn inmiddels historische Kousbroek-lezing uit november 2023 voordragen. Bij uitgeverij Atlas Contact verscheen deze inmiddels in een uitgebreide versie als essay onder de titel De kolonie mept terug. Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis. Van Dis staat op woensdag 27 maart om 20 uur op het programma.

Zaterdag 23 maart (16.30 uur)
De tiendaagse wordt feestelijk geopend met De Grote Indonesië-quiz. Een vermakelijke pubquiz die in verschillende rondes wordt gespeeld. Voor de winnaars zijn er natuurlijk mooie prijzen.

Zondag 24 maart (11 uur en 13 uur)
Lezing Monique Boon: Stamppot met sambal. In samenwerking met Tong Tong Fair. Monique Boon leest voor en neemt je mee in de wereld van tradities en herinneringen, bij oma thuis. Van de geur van verse kroepoek in de keuken tot vuurspugende vulkanen op het schilderij in de woonkamer.

Maandag 25 maart
Rondetafelconferentie: musea en Indonesisch erfgoed. Met als gespreksleider columnist, schrijver en voormalig museumdirecteur Max Meijer. Dit evenement wordt speciaal voor studenten georganiseerd en is alleen toegankelijk op uitnodiging.

Dinsdag 26 maart (20 uur)
Filmavond Indië Verloren – Selling a Colonial War. De film onthult hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië̈ in stand hield door middel van propaganda. De film belicht de ingrijpende gevolgen van dit beleid. Regisseur In-Soo Radstake zal persoonlijk een inleiding verzorgen.

Woensdag 27 maart (20 uur)
Lezing Adriaan van Dis: De kolonie mept terug.

Donderdag 28 maart (17 uur)
Lezing Anne-Lot Hoek: De strijd om Bali, Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (uitgeverij De Bezige Bij). Over de geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.

Vrijdag 29 maart (15 uur)
Aminuddin Siregar (Universiteit Leiden) geeft een inspirerend kunstcollege over hedendaagse kunstenaars en kunst in Indonesië (Engelstalig).

Zaterdag 30 maart (20 uur)
De Multatuli-dialogen van de hand van regisseur/auteur/acteur Ger Beukenkamp. Met onder meer Paulette Smit, Reggie Baay en Thom Hoffman.

Zondag 31 maart (Eerste Paasdag) (20 uur)
De Multatuli-dialogen van de hand van regisseur/auteur/acteur Ger Beukenkamp. Met onder meer Paulette Smit, Reggie Baay en Thom Hoffman.

Maandag 1 april (Tweede Paasdag)
Middaglezing (15 uur), auteur Koert van der Horst: Oost Indisch Doof, of de alledaagsheid van uitbuiting. Avondlezing (17 uur), auteur Reggie Baay: Megalomanie of de noodzaak van een te lang vergeten verleden. Na de lezing van Reggie Baay is er een besloten programma voor genodigden.

Entree

  • Alle activiteiten (tenzij anders vermeld) zijn toegankelijk met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling die iedere avond, vanaf zaterdag 23 maart tot en met maandag 1 april (Tweede Paasdag) tot 21 uur geopend is. Ticketprijs (voltarief) € 22,50.
  • Een Museumkaarthouder betaalt € 3 (toeslag).
  • Gratis entree is er voor houders van een Stadspas, Vriendenloterij VIP-kaart, I amsterdam City Card, ICOM en kinderen tot 11 jaar.
  • Online reserveren hoeft niet maar wij adviseren dat wel. Zeker bij de lezingen geldt: vol-is-vol.
  • De rondetafelconferentie is enkel op uitnodiging voor studenten toegankelijk.

Kijk voor meer informatie over de volledige programmering hier op onze website.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Afbeeldingen zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Contact De Nieuwe Kerk Amsterdam
Afdeling Pers & Marketingcommunicatie
Madeline van Vliet, Stella Küçüksen en Fleur Vroegindewey
020 626 81 68 | pressoffice@nieuwekerk.nl
www.nieuwekerk.nl/pers