©Sam Tobiana

Juliana-busje

Rood-wit-blauw-Juliana-busje vertrekt vandaag vanaf de Dam en bezoekt alle twaalf provincies

(Donderdag 28 april) De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert dit najaar een grote tentoonstelling over Juliana. De voorbereidingen zijn in volle gang. De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen wordt een biografie over een geliefde koningin. De leidraad is de roerige twintigste eeuw, haar persoon en haar idealen. Naast talloze bruiklenen – waarvan honderden afkomstig zijn uit de Koninklijke Verzamelingen – staan verhalen en herinneringen aan Juliana centraal. De Nieuwe Kerk gaat daarom on tour op zoek naar ooggetuigen en anekdotes. Met een opvallend rood-wit-blauw-Juliana-busje ging de actie speciaal vandaag van start vanaf de Dam. In aanloop naar de 113de geboortedag van de koningin op zaterdag 30 april.

De komende weken reist het busje verder door het hele land. Van geboorteplaats Paleis Noordeinde in Den Haag tot de plek van de Brabantse Organon-fabriek, de maker van de eerste Nederlandse anticonceptiepil die in 1961 door Juliana werd bezocht. Ook gaan we langs de vele pleinen, straten en scholen die vernoemd zijn naar de vorstin. Iedereen kan plaatsnemen in het busje om zijn of haar anekdote over Juliana op camera te delen. Een selectie krijgt straks een plek in de tentoonstelling of online. De eeuw van Juliana is te zien in De Nieuwe Kerk vanaf 15 oktober 2022 t/m 10 april 2023.


High-res beeld hier downloaden ©Sam Tobiana

Start in hartje Amsterdam
De landelijke route van het Juliana-busje startte op donderdag 28 april op de Dam. Pal voor de deur van De Nieuwe Kerk en het Koninklijk Paleis Amsterdam. Daar werden al de eerste verhalen gedeeld over de inhuldiging en abdicatie van de vroegere vorstin en de vele staatsbezoeken. De route gaat vanaf 10 mei verder langs alle provincies. De volledige route wordt binnenkort gepubliceerd op nieuwekerk.nl. Het Juliana-busje is ook te volgen via de social media kanalen van de kerk. Busje gemist? Dan is het alsnog mogelijk om verhalen te delen via oproep@nieuwekerk.nl. Meer informatie is te vinden op onze website.


High-res beeld hier downloaden ©Sam Tobiana

De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen
Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, presenteert De Nieuwe Kerk een tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. Een biografie over een geliefde koningin met als leidraad de veelbewogen twintigste eeuw, haar persoon en haar idealen. Juliana wordt veelal neergezet als de ‘vorstin naast de rode loper’, eigenzinnig en wars van protocol. Ze staat bekend om haar eenvoud en menselijkheid. Ook de Greet Hofmans-crisis en de Lockheed-affaire kleurden ons beeld. Maar doet dit beeld recht aan de werkelijkheid?

Haar regeerperiode (1948-1980) stond in het teken van herstel en verandering. Van wederopbouw, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname en de Koude Oorlog tot de komst van grote groepen gastarbeiders, AOW-uitkeringen, echtscheidingen en secularisatie. De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling. We leren de jonge prinses kennen op weg naar volwassenheid en we zien haar uitgroeien tot ervaren staatshoofd in de roerige context van de vorige eeuw. Onbekende ooggetuigen en bekende historici delen in beeld en geluid hun herinneringen aan de vorstin. Samen met talrijke persoonlijke bezittingen, beeldende kunst, objecten, historische documenten, fotografie, mode en film schetsen zij samen een niet eerder vertoond beeld van het veelbewogen leven van Juliana. Te zien in De Nieuwe Kerk vanaf 15 oktober t/m 10 april 2023.


High-res beeld hier downloaden ©Sam Tobiana