Foto Evert Elzinga

15.000 bezoekers in eerste tien dagen van De Grote Suriname-tentoonstelling 

In de eerste tien dagen, na de opening op 5 oktober, heeft De Nieuwe Kerk 15.000 bezoekers ontvangen in De Grote Suriname-tentoonstelling. Voor een najaars-/wintertentoonstelling is dat een record sinds 2011, toen Jodendom, een wereld vol verhalen ook meteen veel bezoekers trok. Voor De Grote Suriname-tentoonstelling blijkt brede interesse te bestaan bij Nederlanders van zeer verschillende achtergronden.

De tentoonstelling is een co-creatie van tientallen partijen in Suriname en Nederland. Met banieren van meer dan tien meter hoog bouwden de ontwerpers negen Surinaamse scènes op. Het begint met de Inheemse bewoners en gaat via het slavernij- en immigratieverleden naar de kleurrijke Marroncultuur en het feestrijke Paramaribo. Ruim driehonderd historische en hedendaagse objecten, uit bijna vijftig verschillende collecties, presenteren de culturen en de geschiedenis van Suriname in de breedste zin van het woord, in een combinatie zoals nooit eerder vertoond. Te zien tot en met 2 februari 2020.

Avondarrangementen met tentoonstelling en theaterstuk: De Suriname Monologen

Speciaal voor deze tentoonstelling komt Stichting Julius Leeft! met zes theaterproducties over de Surinaamse geschiedenis. Waar de tentoonstelling gaat over het meeslepende epos van het land en zijn bewoners, kiezen John Leerdam en Paulette Smit van Stichting Julius Leeft!  in samenwerking met De Nieuwe Kerk voor acht historische hoofdrolspelers. De reeks gaat in première op maandag 21 oktober met Johan Ferrier, gespeeld door Kenneth Herdigein, naar script van Paulette Smit. Zie voor het volledige programma en tickets nieuwekerk.nl. Kaarten kosten € 19,50 per stuk, dat is inclusief toegang tot de tentoonstelling en een inleiding op de monoloog.