Tomek Dersu Aaron

Prijswinnaars World Press Photo bekendgemaakt in De Nieuwe Kerk

Persbericht
17 april 2025

Vernieuwde fototentoonstelling gaat morgen open in Amsterdam

Zojuist maakte World Press Photo de grote winnaars van ‘s werelds meest prestigieuze persfotografiewedstrijd bekend in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De beste nieuwsfoto van het jaar is volgens de jury gemaakt door de Palestijnse fotograaf Samar Abu Elouf (1983), voor The New York Times. Het gaat om een aangrijpende foto van een jonge jongen die zwaargewond raakte tijdens een Israëlische aanval op Gaza in maart 2024. Met de foto Mahmoud Ajjour, Aged Nine wint Abu Elouf de hoofdprijs Foto van het Jaar. ‘Een stille foto, die luid spreekt. En niet alleen het verhaal van een jonge jongen vertelt, maar ook van de oorlog, in de bredere zin, die generaties lang impact zal hebben’, aldus Joumana El Zein Khoury (directeur World Press Photo). Bekijk hier alle winnaars per regio.

World Press Photo Foto van het Jaar winnaar Samar Abu Elouf bij haar foto ‘Mahmoud Ajjour, Aged Nine’. Foto door Tomek Dersu Aaron.

De World Press Photo tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is dit jaar compleet vernieuwd, inclusief een aparte presentatie in het kader van 70 jaar World Press Photo. De tentoonstelling gaat jaarlijks in de kerk in première en reist daarna door naar meer dan 60 locaties wereldwijd. Vanaf morgen te zien, tot en met zondag 21 september 2025. Tickets verkrijgbaar via nieuwekerk.nl.

World Press Photo Foto van het Jaar winnaar Samar Abu Elouf spreekt bij de bekendmaking van haar prijs in De Nieuwe Kerk. Foto door Tomek Dersu Aaron.

Finalisten zijn John Moore en Musuk Nolte
El Zein Khoury maakte tijdens de persconferentie in Amsterdam ook de twee finalisten bekend. De Amerikaanse fotograaf John Moore (1967) werd bekroond met zijn werk Night Crossing waarmee hij de complexe realiteit van migratie laat zien. Het beeld toont een groep Chinese migranten die door Zuid- en Centraal-Amerika reisden op weg naar Noord-Amerika. ‘De buitenaardse sfeer van het beeld, in combinatie met de tederheid tussen ouder en kind, nodigt uit tot reflectie en roept vragen op over de onzekerheid die voor hen ligt. In één enkele foto weet de fotograaf zowel enorme kwetsbaarheid als veerkracht over te brengen’, aldus de jury.

Ook de Mexicaanse fotograaf Musuk Nolte (1988) werd benoemd tot finalist met de foto Droughts in the Amazon. Het beeld toont een jonge man die onderweg is naar zijn moeder in Manacapuru. Een dorp in de Amazone dat vroeger per boot bereikbaar was. Anno 2025 moet hij twee kilometer lang lopen over een drooggevallen rivierbedding. Een krachtige foto die ‘de gevolgen van klimaatverandering en het schrijnende contrast van droge, woestijnachtige taferelen in ‘s wereld grootste regenwoud verbeeldt’, aldus de jury.

De ‘World Press Photo Exhibition 2025’ in De Nieuwe Kerk. Foto door Tomek Dersu Aaron.

Nederlandse fotografen bekroond
Zes regionale jury’s en een internationale jury beoordeelden 59.320 inzendingen van 3778 fotografen uit 141 landen. Er zijn in totaal 42 winnende projecten en fotografen geselecteerd. Waaronder ook twee Nederlandse fotografen: Marijn Fidder (1997) en Prins Vos (1991). Het portret van Prins Vos laat de Rotterdamse Mika (21) zien die al 22 maanden wacht op zijn eerste consult in een genderkliniek. De fotograaf vraagt met diens werk aandacht voor het welzijn van transgender personen die wachten op een volgende stap in transitie. Het werk van de Nederlandse documentaire fotograaf Marijn Fidder laat een bodybuilder zien. De Oegandese topatleet Tamale Safale doet ondanks zijn beperking (hij verloor zijn been tijdens een motorongeluk) mee aan wedstrijden waarin hij het opneemt tegen atleten die geen beperking hebben.

Nederlandse winnaars Prins de Vos (links) en Marijn Fidder (rechts) bij hun foto’s, respectievelijk ‘Mika’ en ‘Tamale Safalu’ in de ‘World Press Photo Exhibition 2025′. Foto’s door Tomek Dersu Aaron.

Jubileum World Press Photo en tentoonstelling Nieuwe Kerk vernieuwd
Dit jaar bestaat World Press Photo 70 jaar en daar wordt uitgebreid aandacht aan besteed in De Nieuwe Kerk tentoonstelling met een aparte presentatie in het ‘hoogkoor’. Nieuw dit jaar is ook de algehele vormgeving van de expositie waarbij de foto’s en verhalen op nieuwe wijze worden getoond. Indrukwekkend is de gedenkplek met onder meer de namen van alle in 2024 gedode journalisten. Het afgelopen jaar was met minstens 103 omgekomen journalisten het dodelijkste jaar sinds het Committee to Protect Journalists ruim dertig jaar geleden begon met bijhouden. In een van de kapellen wordt aandacht besteed aan hoe World Press Photo foto’s beoordeelt. Hoe ben je er zeker van dat de beelden en de informatie echt zijn? En wat is media framing? Deze en andere vragen staan hier centraal. In de audiotour geven de fotografen zelf toelichting bij de beelden.

De ‘World Press Photo Exhibition 2025’ in De Nieuwe Kerk. Foto door Tomek Dersu Aaron.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Mediakit: klik hier voor meer informatie over de winnaars en het beeldmateriaal. Beelden van de tentoonstelling zijn vanmiddag te downloaden via de online-perspagina.

Voor algemene informatie over World Press Photo zie www.worldpressphoto.org. Beeldmateriaal kan opgevraagd worden via communications@worldpressphoto.org.

De Nieuwe Kerk Amsterdam
Afdeling pers & marketingcommunicatie
Madeline van Vliet en Stella Küçüksen
020 626 81 68 | pressoffice@nieuwekerk.nl
 www.nieuwekerk.nl/pers

World Press Photo Foundation
Communications Departement
Nicola Jeffs
+31 (0)20 676 60 96 | communications@worldpressphoto.org en nj@nicolajeffs.com
www.worldpressphoto.org/media-center