Foto: Evert Elzinga

Zomerattractie Reis in de tijd in teken van Maarten Luther ingeluid met prikkelende installatie door Joseph Semah

Amsterdam, 8 juni 2017

Op vrijdag 14 juli gaan de deuren van De Nieuwe Kerk Amsterdam open voor een bijzondere jaargang van Reis in de tijd. History & Royalty.

In deze editie gaan we terug naar het jaar 1517, precies 500 jaar geleden. Toen zette Maarten Luther, naar verluidt, de reformatie in gang door 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg te timmeren. Voor de christelijke kerk heeft dit grote gevolgen gehad. Zo werd De Nieuwe Kerk in de zestiende eeuw van katholiek protestant.

Speciaal voor deze editie heeft De Nieuwe Kerk kunstenaar Joseph Semah (Bagdad, 1948) gevraagd een installatie te maken. Hij zal een hedendaags antwoord geven op Luthers stellingen en op de betekenis daarvan toen en nu. Semah reflecteert daarbij op de oprichtingsvergadering van de Wereldraad van Kerken in 1948, waarbij de avondmaalsviering in De Nieuwe Kerk plaats vond. Op die manier biedt hij een moderne artistieke kijk op Luther.

Reis in de tijd is te zien tot en met zondag 27 augustus.

In Reis in de tijd. History & Royalty stapt de bezoeker terug in de geschiedenis van het gebouw en de grote historische momenten die er hebben plaatsgevonden. Met video walls, projecties, audioguide en elke dag live muziek zijn zeshonderd jaar geschiedenis indringend te beleven, in een reis langs middeleeuwse geheimen, de Beeldenstorm, koninklijke ceremonies, vrijgevochten stedelingen en de Hollandse zeehelden die er begraven liggen.

Foto’s links, midden: Evert Elzinga. Afbeelding rechts: Joseph Semah. Download foto‘s hier.

Elke dag live muziek
Net als in de zeventiende eeuw bieden we bezoekers dagelijks om 12 uur hemelse klanken uit het grootste historische orgel van Nederland, behalve op dinsdag: dan zijn er bijzondere concerten.

Rondetafelgesprek 22 juni, Meet the Artist 30 juli
In samenwerking met Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten organiseert De Nieuwe Kerk op 22 juni een rondetafelgesprek over de invloed van Luther op de kunst. Onder leiding van Emile Schrijver (algemeen directeur Joods Historisch Museum) reflecteren kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en religieuze prominenten op 500 jaar reformatie. Hoe hebben zijn ideeën en teksten een rol gespeeld in zijn tijd, de voor- en naoorlogse samenleving en de huidige tijd?

Op 30 juli, De Nieuwe Kerk Amsterdam: Meet the Artist. Gesprek met Joseph Semah over zijn installatie. Toegankelijk voor bezoekers aan de tentoonstelling.

On Friendship / (Collateral Damage) II – The Guardians of the Door
De installatie van Joseph Semah en het rondetafelgesprek vormen het startpunt van het artistiek, filosofisch en theologisch project On Friendship / (Collateral Damage) II – The Guardians of the Door over Luther en zijn betekenis toen en nu. Hierna volgen tentoonstellingen, performances en gesprekken in het Joods Historisch Museum (oktober-januari), het Stedelijk Museum (20, 21, 22 oktober) en het Goethe-Instituut (9 november). In het najaar verschijnt de publicatie On Friendship / (Collateral Damage) II – The Guardians of the Door.

Reis in de tijd wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij en haar deelnemers.