Voorjaarsconcert

De Nieuwe Kerk bezit twee orgels: het hoofdorgel – het grootste historische orgel van Nederland – en het kleinere transeptorgel. Hier wordt regelmatig muziek van bekende componisten op ten gehore gebracht.

Op 21 maart 2023 – de geboortedag van Bach – is dat het Voorjaarsconcert. Reden voor een bijzonder muzikaal programma op beide orgels. Ook geeft organist Henk Verhoef een korte lezing over de banden tussen Johann Sebastian Bach en Amsterdam, met een bijzondere rol voor de blinde organist Jan Jacob de Graaf. Kom jij luisteren?

Het programma

De organisten

Bernard Winsemius

Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans. Bernard Winsemius was jarenlang als docent orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Hij vervulde tal van gastdocentschappen in binnen- en buitenland.Hij is emeritus-stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam, sinds 1981 organist van De Nieuwe Kerk.

Henk Verhoef

Henk Verhoef studeerde in Amsterdam en Parijs. Hij werd prijswinnaar bij verscheidene concoursen, en geeft vele concerten in en buiten Nederland. Hij is organist en beiaardier van de Vrije Universiteit, organist van de Amsterdamse Oosterkerk en beiaardier van Woerden en Monnickendam. Voor de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën redigeerde hij monografieën over de Nieuwe Kerk, het Garrels-orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaikerk. Als adviseur is hij betrokken bij de restauratie van historische orgels, momenteel onder andere bij het Bätz-orgel in Edam.