© Christopher Room

Vertelvoorstelling TULA door Anton de Bies met speciale bijdrage van Izaline Calister

Het verhaal van de Curaçaose verzetsstrijder Tula is beladen en inspirerend. Acteur en theatermaker Anton de Bies en zangeres Izaline Calister voelen allebei een diepe connectie met hem en presenteren vanavond de inzichten van hun persoonlijke onderzoeken naar Tula, vrijheid en het slavernijverleden.

Vorig jaar heeft Izaline Calister met de voorstelling Tula & Juliet het verhaal van haar overgrootmoeder (1836 – 1875) tot leven gebracht en verweven met dat van Tula. Zij leefde tijdens de slavernij en maakte de afschaffing ervan mee. Met een muzikaal optreden zal Izaline de avond openen en ons nogmaals meenemen in dit verhaal.

Het hoofdprogramma bestaat uit de vertelvoorstelling van Anton de Bies. Hij zal in de rol van Tula kruipen, die de de opstand van de slaaf gemaakten op Curaçao leidde. Deze Tula, die vocht voor vrijheid en mensenrechten, voert een gesprek met zichzelf (Anton) in het hier en nu. Hij neemt ons mee naar het verleden en laat ons stilstaan bij de doorwerking van de slavernij in het heden. Want: in hoeverre zijn wij verlost van dit verleden?

Dit gesprek tussen Tula en Anton legt de vinger op de zere plek, schijnt een licht op diepe littekens en gaat verder in op (hedendaags) racisme en colorisme. Een gesprek dat zich zal uitbreiden naar het publiek. De vertelvoorstelling wordt omlijst met rituele muziek uit Curaçao, namelijk Tambú, wat verboden was onder het koloniale bewind. Je hoort historische liederen, onder begeleiding van karakteristieke instrumenten die authentieke Curaçaose ritmes spelen uit de tijd van de slavernij.

Deze intieme avond is de première van een reeks theatervoorstellingen, die zich dit jaar en volgend jaar vervolgt in verschillende theaters in Nederland. Anton heeft hiervoor geput uit de grote kennisbron van Mama Elia, die de cultuur en muziek van Curaçao als geen ander kent. Na afloop van de vertelvoorstelling zullen Anton en Izaline met elkaar in gesprek gaan en is er de mogelijkheid om mee te praten over de erfenis van Tula!


© Wim Ruigrok