©

Museumnacht 2018

Het is weer bijna tijd voor het leukste museumfeestje van het jaar! Met dit jaar een meditatief, boeddhistisch thema, in het kader van de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu.

De Tibetaanse zanger Ngawang Lodup opent de avond op spectaculaire wijze. Lodup is een muzikaal genie, bekend van zijn traditionele Tibetaanse nomadische ballads en hedendaagse folk-muziek op elektrische mandoline en Dramnyen-luit. In 2004 had hij de eer om te zingen voor Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Hij leerde zijn unieke repertoire aan bergliederen vanaf zijn vroege jeugd, luisterend naar zijn moeder die zong terwijl zij jaks en schapen hoedde. Zijn broers leerden hem de eeuwenoude technieken van de Dramnyen-luit. Later op de avond zal Lodup nog een optreden in De Nieuwe Kerk verzorgen. De optredens wordt gehouden in samenwerking met Himalayan Initiative for Culture and Society (HICS). HICS steunt cultureel ondernemers in de Himalaya en probeert interesse in hedendaagse Tibetaanse kunst en cultuur aan te wakkeren in Nederland.
19.30 en 21 uur in het middenschip.

Ook kan je met Carmen Mensink werken aan een groot schilderproject, speciaal voor de Museumnacht: de Mandala van de vijf Elementen. Dit is een enorme kopie van een zestiende-eeuwse mandala die gebruikt werd door Nepalese en Tibetaanse geneesheren. Carmen Mensink is gespecialiseerd in het maken van boeddhistische schilderingen. Ze geeft wereldwijd workshops waarin ze haar kennis deelt. Schilder mee en leer over de achtergronden, symboliek en betekenis van de mandala.
Doorlopend, in het hoogkoor.

Later op de avond is er een meditatief languit-concert met DJ Isis. Ze draaide al in de RoXy, ging als een van de eerste vrouwelijke DJ’s de hele wereld over en is voormalig Nachtburgemeester van Amsterdam. Tijdens dit ligconcert gooit DJ Isis het over een rustigere boeg met meditatieve muziek, live ondersteund door vocalist en instrumentalist Céline Dewi en meditatiebegeleiding door Michelle de Bruijn. Kom tot rust en dompel je onder in een plek waar eeuwenoude ceremonies en moderne riten elkaar ontmoeten! Gitte Spinder, a.k.a. Spinsekt, gebruikt beeld als haar taal. Ze schildert met de magie van water en licht. Haar digitale mystieke aquarellen nemen je mee op reis en completeren de meditatieve muziek van DJ Isis tijdens het languit-concert in De Nieuwe Kerk. Laat je vervoeren door de muziek van DJ Isis en de magie van Spinsekt en mediteer mee!
22–24 uur in het middenschip.

Silent State is een meditatieve reis waarin visualisatietechnieken ondersteund worden door (elektronische) muziek van hedendaagse artiesten. Dit internationale concept, bekend van dancefestivals onder de noemer Silent State x Fest, maar ook gebruikt in trainingen en corporate omgevingen, creëert in het midden van de drukte een moment van verdieping en bezinning. Michelle de Bruijn, oprichtster van Conscious Culture, neemt je mee op reis door je onderbewuste mind. Een wereld vol schoonheid, inspiratie en kracht. Begeleid door de muziek hoef je niets anders te doen dan je overgeven aan het moment. Deze geleide meditatie wordt liggend ondergaan met een wireless headphone op.
Doorlopend in het middenschip

Een passe-partout voor de museumnacht kost €19,95 en is verkrijgbaar via museumnacht.amsterdam