History & Royalty

De Nieuwe Kerk voert je in de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk terug in haar eigen geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en de stad Amsterdam. Met als hoogtepunt Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe, vier meter hoge filminstallatie die de lange geschiedenis van deze nationale kerk aan de Dam in beeld brengt. Tickets alleen online!

De tentoonstelling is een tijdreis van ruim 600 jaar. Van de oudste delen van het middeleeuwse gebouw, zoals de kapel waar het graf van de ‘Ridder van Jeruzalem’ te vinden is, tot de inhuldigingen vanaf de negentiende eeuw en de koninklijke huwelijksceremonie van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Van de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw, tot het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk, met gedenkstenen voor grote schrijvers als Hella S. Haasse, P.C. Hooft, Johan Huizinga, Multatuli en Vondel.

Tientallen historische verhalen worden verteld door monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk: de glas-in-loodramen, de middeleeuwse fresco’s, de grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek en het grootste historische orgel van Nederland, waarop wekelijks live concerten worden gespeeld. Als uitzondering kun je twee normaal niet voor het publiek toegankelijke stijlkamers bezoeken: de Kerkmeesters- en de Domineeskamer.

Foto’s: Wim Ruigrok en Evert Elzinga

Live concerten
Het grootste historische orgel van Nederland werd in de zeventiende eeuw dagelijks bespeeld. Tijdens History & Royalty zullen verschillende orgelbespelers, onder wie de vaste organisten Henk Verhoef en Bernard Winsemius, dat wekelijks doen, met werken van bekende componisten. Bovendien geven zij, om het nieuwe jaar in te luiden, op vrijdag 1 januari traditiegetrouw weer het fabelachtige Nieuwjaarsconcert. Check de agenda!

Grote Amsterdam Quiz
De Nieuwe Kerk organiseert in april 2021 in samenwerking met Ons Amsterdam en Het Parool de tweede editie van de Grote Amsterdam Quiz. De winnaar van deze kennisquiz over de geschiedenis van Amsterdam ontvangt de eretitel Amsterdamkenner van het Jaar. De presentatie is in handen van Johan Fretz, cabaretier, schrijver en columnist van Het Parool, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. De exacte datum wordt later bekendgemaakt.