© Evert Elzinga

History & Royalty

De Nieuwe Kerk is tijdelijk gesloten. Klik hier voor meer informatie.

De Nieuwe Kerk voert je in de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk terug in haar eigen geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en de stad Amsterdam. Met als hoogtepunt Panorama Nieuwe Kerk, een nieuwe, meters hoge filminstallatie die de lange geschiedenis van deze nationale kerk aan de Dam in beeld brengt. Tickets alleen online, zie onder.

De tentoonstelling is een tijdreis van ruim 600 jaar. Van de oudste delen van het middeleeuwse gebouw, zoals de kapel waar het graf van de ‘Ridder van Jeruzalem’ te vinden is, tot de inhuldigingen vanaf de negentiende eeuw en de koninklijke huwelijksceremonie van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Van de Beeldenstorm, de grote brand en de wederopbouw in de zeventiende eeuw, tot het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk, met gedenkstenen voor grote schrijvers als Hella S. Haasse, P.C. Hooft, Johan Huizinga, Multatuli en Vondel.

Tientallen historische verhalen worden verteld door monumentale onderdelen van De Nieuwe Kerk: de glas-in-loodramen, de middeleeuwse fresco’s, de grafmonumenten, het spectaculaire koperen koorhek en het grootste historische orgel van Nederland, waarop wekelijks live concerten worden gespeeld. Als uitzondering kun je twee normaal niet voor het publiek toegankelijke stijlkamers bezoeken: de Kerkmeesters- en de Domineeskamer. Lees hier de verrassende achtergrondverhalen van ruim 600 jaar Nieuwe Kerk.

TV-item Blauw Bloed
Onlangs was de tentoonstelling te zien in het tv-programma Blauw Bloed. In de uitzending vertelde kunsthistoricus Paul Rem (Paleis Het Loo) over de koninklijke geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Heb je de uitzending gemist? Bekijk dan via deze link het item terug (vanaf 16.53).

Panorama Nieuwe Kerk
De metershoge filminstallatie Panorama Nieuwe Kerk biedt een indrukwekkende beleving van een uniek verhaal in de vorm van een tijdcapsule vanaf de veertiende eeuw tot en met vandaag.  Het spectaculaire ontwerp (Arjen Klerkx)  en de muziek van het historische orgel (Christian Blaha) versterken de ervaring tot een visuele en muzikale reis door de tijd. Panorama Nieuwe Kerk wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Audiotour voor kinderen en volwassenen
De audiotour voert je langs alle mooie verhalen in De Nieuwe Kerk en is inbegrepen bij je ticket. Audiodevices zijn beschikbaar en worden na gebruik grondig gereinigd. Maar deze is ook online te beluisteren op je smartphone/tablet. Neem daarvoor je eigen headset of oordopjes mee.

Live concerten
Het grootste historische orgel van Nederland werd in de zeventiende eeuw dagelijks bespeeld. Tijdens History & Royalty zullen verschillende orgelbespelers, onder wie de vaste organisten Henk Verhoef en Bernard Winsemius, dat wekelijks doen, met werken van bekende componisten. Bovendien geven zij traditioneel weer het Kerstconcert en, om het nieuwe jaar in te luiden, het fabelachtige Nieuwjaarsconcert. Check de agenda!

Grote Amsterdam Quiz
De Nieuwe Kerk organiseert in april 2021 in samenwerking met Ons Amsterdam en Het Parool de tweede editie van de Grote Amsterdam Quiz. De winnaar van deze kennisquiz over de geschiedenis van Amsterdam ontvangt de eretitel Amsterdamkenner van het Jaar. De presentatie is in handen van Johan Fretz, cabaretier, schrijver en columnist van Het Parool, en Koen Kleijn, hoofdredacteur van Ons Amsterdam. De exacte datum wordt later bekendgemaakt.

Mondkapje verplicht. In De Nieuwe Kerk zijn alle coronamaatregelen ingevoerd, het is er zeer veilig! Per 1 december 2020 heeft de overheid het wettelijk verplicht gesteld om in publieke binnenruimten zoals musea een mondkapje te dragen. Ook in De Nieuwe Kerk Amsterdam is dat het geval. Bij het reserveren van een ticket accepteer je de Algemene voorwaarden van De Nieuwe Kerk Amsterdam en daarmee stem je in met deze verplichting. Op basis van deze maatregel kan de toegang tot het museum ontzegd worden.