De Nieuwe Kerk organiseert samen met SPUI25 in Spe een speciale avond waarin er dieper wordt ingegaan op de bespreking van queerness in de tentoonstelling, verder proberen wij een discussie opgang te brengen over pre-koloniale, hedendaagse en dekoloniale perspectieven op queerness in de Indonesische archipel.
Dit is de eerste avond van een tweedelig evenement. Tijdens de eerste avond worden verschillende experts uitgenodigd die aan de hand van een panelgesprek de discussie opgang brengen over het hierboven genoemde onderwerp.
Let op, dit evenement is in het Engels. Tickets zijn inclusief een bezoek aan de tentoonstelling. Koop je ticket hier.
Deel 1: De Nieuwe Kerk Amsterdam (28 februari): 19:30 – 22:00
De Grote Indonesië Tentoonstelling neemt ons mee op een historische en culturele reis door de Indonesische archipel. De tentoonstelling behandelt niet alleen de archipel tijdens de koloniale periode, maar biedt ook een pre-koloniaal verhaal over de oude koninkrijken en reflecteert op de archipel in de hedendaagse tijd. In de tentoonstelling benoemen twee video’s de hedendaagse intolerantie jegens de queer-gemeenschap in de archipel. Ter illustratie, in 2022 zijn er bepalingen toegevoegd aan het strafwetboek van Indonesië die de rechten van minderheidsgroepen schenden, waaronder queer mensen. In de Indonesische archipel wordt het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet erkend door de wet; door een bepaling die het samenwonen en seks vóór het huwelijk verbiedt, wordt feitelijk homoseksueel gedrag illegaal gemaakt. Deze hedendaagse intolerantie ten opzichte van queer mensen gaat terug tot het kolonialisme: de Indonesische archipel nam sociale en politieke structuren over van het Nederlandse koloniale bewind bij het vormgeven van de postkoloniale identiteit. Zowel de koloniale als hedendaagse perceptie van queerness in de Indonesische archipel zijn dus geworteld in een westerse stijl van identiteitspolitiek.
Een veelvoorkomend concept in het huidige culturele en academische discours is dekolonisatie. In de Indonesische archipel zijn zowel de koloniale als de hedendaagse perceptie van queerness geworteld in een westerse stijl van identiteitspolitiek. Hoe kan dekolonisatie worden toegepast op dit perspectief? Interessant genoeg werden in pre-koloniale tijden bij verschillende etnische groepen in de Indonesië archipel queer identiteiten hoog gewaardeerd en vaak gekoppeld aan spiritualiteit, zoals bij de Lengger-dans en de Bissu. Zou dit pre-koloniale perspectief ons een manier kunnen bieden om dit koloniale/westerse perspectief op queerness in de archipel uit te breiden of te vervangen?
- Locatie: De Nieuwe Kerk
- Deuren open: 19.30 uur (voor een bezoek aan de tentoonstelling met een zine ter verdieping)
- Start programma: 20.30 uur (panel discussie en Q&A)
- Verwacht eindtijd: 22.00 uur
Deel 2: SPUI25 in Spé (1 maart): 17:00 – 18:30 uur
SPUI25 in Spé organiseert het tweede deel van het programma, een filmvertoning van de Indonesische Queer film Dear to Me (2020) van Monica Vanesa Tedja, gevolgd door een discussie over thema’s als queerness, spiritualiteit en dekolonialiteit in de Indonesische Archipel.
- Locatie: SPUI25
- Deuren open: 16.45 uur
- Start programma: 17.00 uur (film en discussie)
- Verwachte eindtijd: 18.30 uur
Het tweede deel van het evenement bij SPUI25 is gratis. Aanmelden is verplicht. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.