Foto Janiek Dam

Tentoonstelling Rome en keizer Constantijn wint Wij Zijn Romeinen Prijs 2016

Foto Janiek Dam
Foto Janiek Dam

De jaarlijkse Wij Zijn Romeinen Prijs wordt dit jaar toegekend aan de makers van de tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het tijdschrift Roma Aeterna aan de beste uiting van de Nederlandse liefde voor het culturele erfgoed van de stad Rome. 

De tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ geldt als een mijlpaal in de publieke belangstelling voor het culturele erfgoed van de stad Rome in Nederland. Emeritus hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur Sible de Blaauw (Radboud Universiteit Nijmegen), tentoonstellingsconservator Birgit Boelens (Nieuwe Kerk) en hoogleraar Klassieke archeologie Eric Moormann (Radboud Universiteit Nijmegen) hebben dit jaar de grote Nederlandse liefde voor Rome het beste voor het voetlicht weet te brengen. Nog nooit waren zoveel bijzondere Romeinse stukken in Nederland te zien en wist een tentoonstelling over de Romeinse oudheid in Nederland zo goed de verschillende media van culturele productie (beeldhouwkunst, schilderkunst, decoratieve kunst, numismatiek, literatuur, architectuur, epigrafie) naast elkaar zichtbaar te maken. De tentoonstelling trok 84.000 bezoekers.

De Wij Zijn Romeinen Prijs is ingesteld na de benefietactie Wij Zijn Romeinen in het voorjaar van 2015, mede georganiseerd door het tijdschrift Roma Aeterna. In 2015 werd de prijs uitgereikt aan classicus en schrijver Charles Hupperts. De benefietactie kwam tot stand na de door Feyenoord-hooligans aangebrachte schade aan het culturele erfgoed van Rome, en de commotie daarover in zowel Italië als Nederland. De actie haalde het nieuws van de Gelderlander tot het NOS Achtuurjournaal en haalde €6813,08 op. De prijs is het resultaat van de massale publieke respons op de toenmalige benefietactie, en is bedoeld om de belangstelling en liefde voor de Eeuwige Stad vanuit Nederland te benadrukken.

De prijs bestaat uit een originele linoleumsnede van Joep Beijst geïnspireerd op de Eeuwige Stad en wordt uitgereikt op donderdag 1 december om 19.00 uur in het Pianola Museum (Westerstraat 106, Amsterdam) tijdens de lancering van het nieuwe nummer van het tijdschrift Roma Aeterna.

Meer weten? Kijk op wijzijnromeinen.nl/blog/ of romaaeterna.nl/.