Foto Evert Elzinga

Speciaal voor de zesde editie van Het Meesterwerk: drie op El Greco geïnspireerde afspeellijsten op Spotify

Eén van de pijlers van de multidimensionale presentatie van Pentecostés  is muziek. Drie muziekkenners hebben zich laten inspireren door het schilderij en een afspeellijst opgesteld waarmee de beleving van de bezoeker een extra dimensie krijgt. Ook heeft iedereen de unieke kans om met de afspeellijsten de sfeer thuis opnieuw op te roepen.

DJ von Rosenthal, klassieke muziek-DJ, liet zich inspireren door de sfeer en muziek uit de tijd dat El Greco het werk maakte. Door het combineren van muziek uit de veertiende en vijftiende eeuw met contemporaine en zelfs elektronische muziek ontstaat er een verrassende, eigentijdse interpretatie van de cultuur en muziek van toen. Met onder andere koormuziek van Arvo Pärt, filmmuziek van Hans Zimmer en Gregoriaanse gezangen.

Birgit Boelens, conservator van het Meesterwerk, liet zich inspireren door de levensreis van El Greco. Ga in El Greco’s voetsporen mee van Kreta naar Venetië, via Rome naar Madrid om uiteindelijk in Toledo te blijven. Muziek die klonk in de tijd dat El Greco in deze steden leefde en werkte. De muziek is kleurrijk, eigenzinnig, spiritueel, grillig, temperamentvol en soms lijkt er hemels licht in door te breken, net zoals in El Greco’s schilderijen. Met onder andere: de Spaanse gitaar van Eric Vaarzon Morel, Pinkstermuziek van Palestrina en een vesper van Monteverdi.

Sylvester Beelaert, musicoloog, liet zich inspireren door het pinksterthema van Pentecostés. Het pinksterverhaal is door de eeuwen heen op tal van manieren op muziek gezet. Luisteraars kunnen  Pinksteren vieren in de sfeer, cultuur en stijl uit het leven van El Greco. Daarnaast verrijkt Beelaert hun ervaring met Noorse, Duitse, Engelse en Hongaarse vertellingen van het Pinksterverhaal. Met onder andere delen uit: Gregoriaanse composities, Kantaten van Wilhelm Friedemann Bach, orgelmuziek van Reger en motetten van Georg Schumann.

Door de afspeellijsten wordt de ervaring compleet: het schilderij zelf, de reconstructie van het volledige altaarstuk, flamenco opera, film en de muziek en cultuur van toen maken de beleving volledig. Er is voor de bezoeker verder niets meer nodig om Pentecostés in optima forma te beleven.