World Press Photo-tentoonstelling 2020 toont icoon tijdens laatste weken in De Nieuwe Kerk Amsterdam

In de World Press Photo Exhibition 2020 in De Nieuwe Kerk Amsterdam is vandaag een iconische originele foto toegevoegd, de World Press Photo of the Year uit 1990 van de Amerikaanse fotograaf Charlie Cole. De wereldberoemde foto toont hoe een demonstrant een rij tanks van het Chinese Volksbevrijdingsleger blokkeert tijdens de protesten voor democratische hervormingen op het Tiananmenplein in Peking in 1989. De toevoeging, gedaan omdat de tentoonstelling de laatste weken ingaat, is te zien in het onderdeel World Press Photo Iconic Originals. Hier staat – in een speciaal ingerichte kapel van de kerk – een selectie centraal van originele, vaak gesigneerde foto’s uit het verleden van de World Press Photo Contest. De World Press Photo Exhibition 2020 is nog te zien tot en met zondag 29 november in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Newsweek, Charlie Cole |

Een veilig museumbezoek in een 1,5 meter-tentoonstelling
Het ontwerp van de tentoonstelling is deze zomer volledig aangepast om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen. Daarmee faciliteert De Nieuwe Kerk een rustige, veilige 1-op-1-ervaring met de winnende foto’s. Niet alleen wordt het ontzagwekkende vloeroppervlak van de kerk volledig benut, ook kunnen bezoekers dankzij een speciale eenrichtings-looproute, gemarkeerde kijkvakken en een ‘passeerstraat’ optimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Om contact met medewerkers zoveel mogelijk te vermijden en het bezoek goed te kunnen reguleren zijn tickets uitsluitend online in timeslots verkrijgbaar. Verder is de audiotour beschikbaar via een speciale app en er staan diverse zuilen met desinfectiemiddelen in de tentoonstelling.

Over World Press Photo Exhibition 2020
De wereldpremière van World Press Photo 2020, de grote jaarlijkse internationale persfotowedstrijd, is traditioneel in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Alle ruim 150 bekroonde beelden en video’s zijn te zien, inclusief de World Press Photo of the Year en de World Press Photo Story of the Year. Ook zijn er indrukwekkende foto’s te zien in de categorieën Nieuws, Portretten, Sport, Natuur en Milieu en de winnende films van de Digital Storytelling Contest. Deze bekroonde beelden van in totaal 44 fotografen uit 24 landen zijn tot en met zondag 29 november 2020 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Winnaars 2020

Straight Voice © Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse. De foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt in Khartoum (Soedan).

De World Press Photo of the Year is Straight Voice van de Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba. De foto toont een jonge man, verlicht door mobiele telefoons, die protestgedichten voordraagt in Khartoem (Soedan). Omringende demonstranten declameren slogans die oproepen om een burgerregering te vormen tijdens een black-out in de Soedanese hoofdstad op 19 juni 2019. De World Press Photo Story of the Year is Kho, the Genesis of a Revolt van Romain Laurendeau. Deze serie vertelt hoe ontevreden Algerijnse jongeren de autoriteiten uitdaagden en een groot deel van de bevolking inspireerden om zich bij hun actie aan te sluiten. Zo ontstond de grootste protestbeweging in Algerije in decennia.

 

De Nieuwe Kerk Amsterdam ontvangt bijdragen van founder BankGiro Loterij, sponsor Deloitte en partners SRC Reizen en AVROTROS. World Press Photo Foundation ontvangt bijdragen van global partner Nationale Postcode Loterij en partners Aegon en PwC.