Prinses Beatrix
Persbericht
13 oktober 2022, Amsterdam
75 jaar na de inhuldiging, tentoonstelling De Nieuwe Kerk Amsterdam
Prinses Beatrix opent vanavond in aanwezigheid van Anna Roosevelt – kleindochter van de voormalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt en first lady Eleanor Roosevelt – en honderden genodigden de tentoonstelling De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen. De tentoonstelling is een meerstemmige biografie over een geliefde koningin waarbij een veelbewogen eeuw wordt gespiegeld aan haar persoonlijkheid en haar idealen. In een geraffineerde en elegante paleissetting van de hand van ontwerper Lies Willers maken bezoekers een reis naar de wereld van Juliana; de koninklijke wereld van een voorbije eeuw. Bezoekers maken kennis met de jonge prinses en volgen haar op weg naar volwassenheid en het koningschap. 74 jaar geleden was prinses Beatrix als tiener aanwezig in De Nieuwe Kerk bij de inhuldiging van haar moeder. De eeuw van Juliana is vanaf aanstaande zaterdag 15 oktober – zes maanden lang – tot en met maandag 10 april te zien.
Foto’s zijn te downloaden via deze link | Fotograaf Evert Elzinga
De eeuw van Juliana
In de tentoonstelling wordt een voorbije eeuw gespiegeld aan de persoonlijkheid en idealen van Juliana. De vorstin wordt vaak getypeerd als ‘vorstin naast de rode loper’, eigenzinnig en wars van protocol. Geliefd om haar eenvoud en menselijkheid. Maar zij was ook staatshoofd in een eeuw die werd getekend door ongekende tegenslagen én spectaculaire voorspoed. De tentoonstelling geeft context en beoogt een compleet en ook persoonlijk beeld te geven van deze opmerkelijke vorstin.
Juliana’s regeerperiode (1948–80) stond in het teken van herstel en verandering. Van de naoorlogse wederopbouw, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname en de Koude Oorlog tot de komst van grote groepen gastarbeiders, de AOW, echtscheidingen en secularisatie. In de eeuw van Juliana raakte Nederland in een stroomversnelling.
Meerstemmige biografie
De generatie die haar persoonlijk heeft meegemaakt ontmoet een generatie voor wie zij vooral een historisch figuur is. Het meerstemmige perspectief overschrijdt drie generaties. Sahil Amar Aïssa, Martijn Akkerman, Noraly Beyer, Claudia de Breij, Thera Coppens, Sjoukje Dijkstra, Elsbeth Etty, Kathleen Ferrier, Maria Grever, Jeroen Krabbé, Diana Ozon, Herman Pleij, Peter Rehwinkel, Paul Rem, Frank Sanders, Jolande Withuis en Emma Wortelboer nemen ons mee in het leven van Juliana. Ook vertellen ooggetuigen over persoonlijke ontmoetingen met de koningin op cruciale momenten. Dzsingisz Gabor, die destijds vluchtte uit Hongarije, Juliaantje van Sinay, een Molukse ‘repatriant’, en Annie Doornebal, een overlevende van de Watersnoodramp van ’53, komen onder meer aan het woord. Het leven van Juliana, voor en achter de schermen, komt in beeld, van ‘de kus’ van Jos Brink (verkozen tot meest memorabele Juliana-mediamoment) tot verhalen van de voormalige chefkok van Paleis Soestdijk. Ook horen bezoekers de bekende stem van Juliana zelf, dankzij diverse interviews.
Een rijke collectie
Ruim vierhonderd objecten en tweehonderd foto’s worden gepresenteerd. Van persoonlijke bezittingen, beeldende kunst en historische documenten tot avondjaponnen, bijzondere filmfragmenten en koninklijk servies. Variërend van gouden geschenken uit voormalig Nederlands-Indië, haar iconische inhuldigingsjurk, kleurrijke angisa’s (hoofdoeken) uit Suriname, de typerende Juliana-brillen, kinderkleding en speelgoed tot een compleet gedekte tafel en de Rolls Royce met monogram van de vorstin. Met ruim tweehonderd objecten zijn de Koninklijke Verzamelingen de grootste bruikleengever van de tentoonstelling. De instelling organiseert de openstelling van de paleizen en beheert en ontsluit de bijzondere historische (maar ook hedendaagse) collecties die de geslachten Nassau en Oranje-Nassau in de loop der eeuwen bijeenbrachten en verzamelden. Andere objecten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit tientallen musea en privécollecties.
Beeldmateriaal
Er is rechtenvrij beeldmateriaal beschikbaar voor publicaties over de opening van De eeuw van Juliana. De beelden mogen alleen gebruikt worden met een vermelding van de verplichte credits. Deze zijn terug te vinden in de bijschriften hieronder. Meer of ander materiaal nodig? Neem dan contact op met pressoffice@nieuwekerk.nl.
Download hier het high-res beeld
Verplichte credit: Foto Evert Elzinga
Download hier het high-res beeld
Verplichte credit: Foto Evert Elzinga