Nieuwe Kerk gestart met inrichting MAISON AMSTERDAM en maakt zes Bekende Dragers bekend die vertellen over hun kledingstuk en vrijheid

Femke Halsema, Jeangu Macrooy, Louki Boin, Aynouk Tan, Peter Bercx en Jennifer Hopelezz

De inrichting van MAISON AMSTERDAM in De Nieuwe Kerk is gestart. De tentoonstelling is te zien voor het grote publiek vanaf aanstaande zaterdag. Het spectaculaire decor wordt gevuld met een overdaad aan creaties uit collecties van toonaangevende modeontwerpers en musea. Daarnaast zijn er tientallen bruiklenen van particulieren te zien. Zes Bekende Dragers, Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, singer/songwriter Jeangu Macrooy, oud-hoofdredacteur Avenue Louki Boin, modejournalist en programmamaker Aynouk Tan, Korps Mariniers-veteraan Peter Bercx en mede-eigenaar Club ChUrch en dragqueen activist Jennifer Hopelezz, kozen uit hun eigen garderobe een kledingstuk voor de tentoonstelling en vertellen bezoekers in een videoboodschap over wat hun item zegt over vrijheid.

Foto: Sam Tobiana

Burgemeester Halsema heet in haar video de bezoekers welkom in de tentoonstelling en koos de ambtsketen in regenboogkleuren, die zij en een aantal van haar voorgangers droegen tijdens voor de regenboog community belangrijke events. Van Jeangu Macrooy zal het outfit te zien zijn dat hij droeg tijdens zijn inzending voor het Eurovisie Songfestival dit jaar in Rotterdam. Een voor hem krachtig ontwerp met tal van verwijzingen naar zijn multiculturele achtergrond. Van Louki Boin zal een lang lederen vest uit de jaren zeventig te zien zijn, dat speciaal voor haar was gemaakt door Peter van de Haar, die destijds een bekende boetiek runde in een van de winkelpanden aan De Nieuwe Kerk. Veteraan Peter Bercx brengt zijn Barathea in, het nette tenue van het Korps Mariniers, dat hij onder andere droeg tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei op de Dam.

Over MAISON AMSTERDAM

Vanaf zaterdag 18 september 2021 is De Nieuwe Kerk ruim zes maanden ’s lands grootste modehuis: MAISON AMSTERDAM. De stad, de mode, de vrijheid. De tentoonstelling presenteert ruim 150 creaties, historische en hedendaagse, die verhalen over Amsterdam als modestad met een geheel eigen karakter. MAISON AMSTERDAM gaat op zoek naar het Amsterdamse in het modebeeld van deze vrijzinnige en creatieve stad. Een stad die we koesteren als de stad waar alles kan. Het is de eerste grote modetentoonstelling met de stad Amsterdam als kern, een initiatief van De Nieuwe Kerk en het Amsterdam Museum. Te zien tot en met zondag 3 april 2022.