Minister Van Engelshoven onthult gedenksteen voor Johan Huizinga in De Nieuwe Kerk

100-jarig jubileum literair meesterwerk Herfsttij der Middeleeuwen

Op woensdag 30 januari 2019 zal Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een gedenksteen onthullen ter ere van historicus en schrijver Johan Huizinga. Aanleiding is het 100-jarig jubileum van zijn literaire meesterwerk Herfsttij der Middeleeuwen. Op 31 januari 1919 verscheen dit beroemde, zeer invloedrijke werk dat generaties historici en studenten in binnen- en buitenland heeft geïnspireerd. Het is in meer dan twintig talen uitgegeven, van Engels, Frans Duits tot Hebreeuws, Albanees en Russisch.

De onthulling zal plaatsvinden in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen van Huizinga, schrijver Bart van Loo – auteur van het zojuist verschenen De Bourgondiërs (vijf sterren in De Morgen) en emeritus hoogleraar historische letterkunde Herman Pleij. Walter Nikkels heeft de steen ontworpen en Henk Welling voert het ontwerp uit.

Schrijvers in De Nieuwe Kerk

Met de gedenksteen voor Huizinga wordt een nieuwe naam aan het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk toegevoegd. Tal van bekende, maar ook minder bekende, schrijvers zijn in De Nieuwe Kerk begraven of worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft en recent Hella S. Haasse (2018). De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatste in De Nieuwe Kerk bijgezet (1860), en de in zijn tijd zeer populaire dominee-dichter Ten Kate kreeg jaren na zijn dood (1923) een gedenksteen geplaatst.

Schrijvers voeren met regelmaat het woord in de kerk. Connie Palmen opende met een gesproken essay in 2016 de biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe, Bas Heijne opende in 2017 We Have a Dream. Een jaarlijkse traditie is de 4-mei-lezing van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vorig jaar sprak Daan Heerma van Voss. Onder meer Adriaan van Dis, Anna Enquist, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Jeroen Brouwers, Wim de Bie en Remco Campert gingen hem voor. Harry Mulisch hield in 1992 de eerste lezing.