Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans

Persbericht
24 augustus 2022, Amsterdam

Op donderdag 1 september 2022 zal Zijne Majesteit de Koning het laatste deel van de Volledige Werken van Willem Frederik Hermans in ontvangst nemen in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De Koning sluit hiermee officieel het Willem Frederik Hermans-jaar af. Het jubileumjaar werd vorig jaar geopend in dezelfde kerk met de onthulling van een schrijversteen door burgemeester Halsema. De Koning nam als Prins van Oranje in 2005 reeds deel één van de Volledige Werken in ontvangst. Ruprecht Hermans, zoon van de schrijver, overhandigde dit deel en zal 20.000 bladzijden verder, ook het laatste deel overhandigen. De president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), Marileen Dogterom, en voorzitter van het Willem Frederik Hermans Instituut (WFHi), Raymond Benders, begeleiden de ceremonie ter ere van de voltooiing van het 24-delige ‘literaire monument’. De Volledige Werken is een uniek project van het WFHi, KNAW / Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en cultuur en De Bezige Bij.

Heleen Debruyne en Peter Buwalda houden ieder een lofrede. Een bijzondere plek in het programma is er voor de winnaars van de landelijke Willem Frederik Hermans-schrijfwedstrijd. Leerlingen van vmbo, havo en vwo hebben onder de titel Wat is een held? een jaar lang een verhaal kunnen insturen. Iedere dag was er een ander citaat van Hermans ter inspiratie, 364 in totaal. Tijdens de bijeenkomst worden de jonge prijswinnaars in het zonnetje gezet. Jacqueline Bel, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de VU, zal de scholieren  interviewen. De bijeenkomst zal plaatsvinden in aanwezigheid van tal van literaire organisaties en andere genodigden.

Meer over het Willem Frederik Hermans-jaar
In het kader van het Willem Frederik Hermans-jaar is er een breed scala aan activiteiten geweest door het hele land. In Den Haag werd in het Museum van het Boek een tentoonstelling gewijd aan de omslagen van de boeken van Hermans. Ook werd er een symposium georganiseerd in TivoliVredenburg in Utrecht over W.F. Hermans en de schrijvers van de Millennial-generatie. Op 20 augustus 2022 wordt de fototentoonstelling Vrij belangrijke foto’s geopend in fotomuseum Den Haag over Hermans als fotograaf. Met een selectie niet eerder gepubliceerde foto’s van de schrijver. Er zijn nog twee uitgaven in voorbereiding. Bij Atlas Contact, De aarde volgens W.F. Hermans van Prof. Dr. Salomon Kroonenberg en bij De Harmonie, Het Universum van Willem Frederik Hermans van Max Pam, Hans Renders en Piet Schreuders.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie.
Persaccreditatie: accreditatie is verplicht voor alle journalisten die aanwezig willen zijn bij de bijeenkomst op donderdag 1 september 2022. Accrediteren kan via pressoffice@nieuwekerk.nl onder vermelding van naam, medium en functie. De deadline is uiterlijk maandag 29 augustus om 12 uur. Bij grote belangstelling kan een beperkte toegangsregeling gelden. Geaccrediteerde media ontvangen uiterlijk woensdag 31 augustus een persprogramma met nadere informatie.

Tijden:
– Aankomsttijd: 16 uur
– Eindtijd: 17.45 uur

Een gedetailleerd persprogramma volgt voor geaccrediteerde journalisten op woensdag 31 augustus.