Humberto Tan schrijft kinderboek Pirouette in Paramaribo

Met illustraties van Judith van den Hoek

Op verzoek van De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft Humberto Tan een bijzonder kinderboek geschreven ter gelegenheid van De Grote Suriname-tentoonstelling. De veelzijdige historische tentoonstelling over het land Suriname opent voor het publiek op zaterdag 5 oktober. Humberto schreef een inspirerend verhaal over de elfjarige Gerda uit Paramaribo die ballerina wil worden. Als ze danst, voelt ze zich vrij. Maar om echt professioneel danseres te worden, zal ze moeten worden toegelaten tot de Dansvakopleiding aan het Conservatorium in Den Haag. Ze gaat op reis, haar droom tegemoet. Eenmaal in Nederland vraagt de balletopleiding het uiterste van haar, en Gerda mist haar familie en Suriname. Is haar droom sterk genoeg om al het andere te overwinnen?

De illustraties zijn gemaakt door mode-illustrator Judith van den Hoek en het boek is voor kinderen vanaf 9 jaar. Het is vanaf 3 oktober verkrijgbaar (€ 15,99) in de boekhandel, en vanaf 5 oktober te koop in de Museumshop van De Nieuwe Kerk. ISBN nummer: 978 902 577 1805.

Kinderboek bij De Grote Suriname-tentoonstelling
Traditiegetrouw vraagt De Nieuwe Kerk Amsterdam een prominente Nederlander een kinderboek te schrijven bij de najaarstentoonstelling. Humberto Tan was jarenlang het gezicht van verschillende tv-programma’s, maar ook als auteur heeft hij zich gemanifesteerd. Zijn eerste boek Het Surinaamse legioen werd uitgebracht in 2000. Humberto: ‘toen ik door De Nieuwe Kerk werd gevraagd om het kinderboek te schrijven bij De Grote Suriname-tentoonstelling, was ik verrast en meteen ook geprikkeld. Verrast omdat ik geen kinderboekenschrijver ben en geprikkeld omdat ik meteen een idee had. Een idee voor het verhaal en een idee voor een illustrator.’

Kinderboekenweek 2019
In het kader van de Kinderboekenweek dit najaar organiseert De Nieuwe Kerk op woensdag 9 oktober om 14 uur een meet&greet met Humberto Tan voor kinderen en hun ouders in De Grote Suriname-tentoonstelling. Aanmelden kan via pressoffice@nieuwekerk.nl.

Pirouette in Paramaribo is het achtste kinderboek in opdracht van De Nieuwe Kerk. Het boek, mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Nieuwe Kerk, is een samenwerkingsproject van De Nieuwe Kerk en uitgeverij Gottmer.

Over De Grote Suriname-tentoonstelling
De tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners – van zeer verschillende achtergronden – vanuit verrassende perspectieven, met vele eyeopeners. In een spectaculaire setting reizen bezoekers door het land en zijn geschiedenis aan de hand van ruim driehonderd objecten en levensgrote visualisaties. Het verhaal bestrijkt de hele cultuur-
geschiedenis, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de 45ste verjaardag van het onafhankelijke Suriname in 2020. De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl beide landen een eeuwenlange historie delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en zijn geschiedenis, met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Het land verdient die aandacht. In een tentoonstelling die, net als Suriname zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

De Grote Suriname-tentoonstelling is te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam vanaf zaterdag 5 oktober 2019 tot en met zondag 2 februari 2020, dagelijks van 10 tot 17 uur.

***
Een portretfoto van Humberto Tan is verkrijgbaar op aanvraag. Evenals een synopsis van het kinderboek. Graag contact opnemen met: pressoffice@nieuwekerk.nl

Beeldmateriaal voor pers. Deze beelden zijn uitsluitend te gebruiken bij artikelen over de tentoonstelling en het kinderboek. Credits zijn verplicht.

Boekomslag door Judith van den Hoek. In hoge resolutie te downloaden via deze link.

Illustratie door Judith van den Hoek. In hoge resolutie te downloaden via deze link

Illustratie door Judith van den Hoek. In hoge resolutie te downloaden via deze link