World Press Photo geopend

De wereldpremière van World Press Photo Exhibition 2022 werd op donderdag 14 april feestelijk geopend in De Nieuwe Kerk Amsterdam door: cultuurwethouder Touria Meliani van Amsterdam, winnaar Bram Janssen (categorie Stories, regio Azië), Annabelle Birnie (directeur Nieuwe Kerk) en Joumana El Zein Khoury (directeur World Press Photo)

Wethouder Meliani zei: ‘Amsterdam toont opnieuw de beste fotojournalistiek en documentairefotografie aan de wereld. Het zijn niet zomaar foto’s. Het zijn verhalen die ertoe doen’.

De tentoonstelling is de première van de jaarlijkse expositie van de internationale persfotografiewedstrijd die hierna op wereldtour gaat en minimaal 65 steden in 25 landen zal aandoen.

De World Press Photo of the Year is Kamloops Residential School van Amber Bracken. De winnende foto toont kinderkleding, gehangen aan kruizen, ter nagedachtenis van de kinderen die zijn gestorven tijdens hun verblijf op een katholieke kostschool in het Canadese Kamloops. De World Press Photo Story of the Year werd dit jaar gewonnen door Matthew Abbott met Saving Forests with Fire. Het verhaal laat de Australische gemeenschap Nawarddekken zien en hoe zij eeuwenoude technieken gebruiken om bosbranden tegen te gaan. Verder wonnen Lalo de Almeida (World Press Photo Long-Term project Award) en Isadora Romero (World Press Photo Open Format Award). Ook de Nederlandse fotograaf Bram Janssen viel in de prijzen met de serie The Cinema of Kabul, winnaar in de categorie Stories voor de regio Azië.

Deze en 127 andere bekroonde beelden zijn vanaf morgen tot en met zondag 14 augustus 2022 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Online tickets zijn nu verkrijgbaar via nieuwekerk.nl.