Evert Elzinga

Koning onthult gedenksteen voor Multatuli in De Nieuwe Kerk

Maandag 17 februari. 

Koning Willem-Alexander heeft de gedenksteen onthuld ter ere van de Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker, bekend onder de schrijversnaam Multatuli. Dat deed de koning samen met enkele leerlingen van de Amsterdamse Multatulischool en prof. dr. Elsbeth Etty, voorzitter van het Multatuli Genootschap. Met de onthulling werd het Multatuli-jaar officieel geopend. Schrijver Arnon Grunberg hield een lofrede en acteur Thom Hoffman kroop in de huid van Multatuli. De gedenksteen is ontworpen door kunstenaar Jeroen Henneman. Dit jaar wordt de 200ste geboortedag van de schrijver gevierd met diverse activiteiten en initiatieven.

Koning onthult gedenksteen in De Nieuwe Kerk
Foto: Evert Elzinga

Schrijvers in De Nieuwe Kerk
Schrijvers voeren met regelmaat het woord in De Nieuwe Kerk. Cynthia McLeod (Hoe duur is de suiker) sprak vlak voor de opening van de Grote Suriname-tentoonstelling in 2019, Connie Palmen leverde in 2016 een gesproken essay ter opening van de biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe, Bas Heijne sprak in 2017 op de opening van We Have a Dream. Een jaarlijkse traditie is de 4-mei-lezing van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.  Door onder meer Adriaan van Dis, Anna Enquist, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Wim de Bie, Remco Campert en Diederik van Vleuten. Harry Mulisch hield in 1992 de eerste lezing.

Met de gedenksteen voor Multatuli wordt een belangrijke naam toegevoegd aan het literaire pantheon in De Nieuwe Kerk. Tal van bekende, maar ook minder bekende, schrijvers zijn in deze kerk begraven of worden er herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse en Johan Huizinga. De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatste in De Nieuwe Kerk bijgezet (1860) en de in zijn tijd populaire dichter Ten Kate kreeg jaren na zijn dood een gedenksteen (1923). De Nieuwe Kerk huisvestte van 1578 tot 1632 de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam.

2020: Multatuli-jaar.
Het Multatuli Genootschap organiseert het hele jaar door activiteiten om het werk en de ideeën van Multatuli in de belangstelling te houden. Ook wordt er een ‘digitaal standbeeld’ ontwikkeld, Multatuli Online. Op deze website worden onder meer het hele oeuvre van de schrijver, de volledige correspondentie en al het beschikbare beeldmateriaal ontsloten. Verder zal Jacqueline Bel van de Vrije Universiteit Amsterdam – hoogleraar Moderne Letterkunde – de opgerichte Multatuli-leerstoel bekleden. Natuurlijk zal ook het Multatuli Museum in Amsterdam, in het geboortehuis van de schrijver, uitgebreid aandacht besteden aan het Multatuli-jaar. Kijk hier voor het actuele programma en meer informatie.