Photo by Hulton-Deutsch_Hulton-Deutsch Collection_Corbis via Getty Images

De Nieuwe Kerk brengt in 2022/2023 een tentoonstelling over koningin Juliana

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, komt De Nieuwe Kerk Amsterdam met een grote tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. Het was in 1948, in De Nieuwe Kerk, dat zij werd ingehuldigd. Onder koningin Juliana ontstond het Nederland zoals we dat nu kennen. Juliana was in haar regeerperiode ongekend populair door haar eenvoud en menselijkheid. Ze stond ook bekend om haar, voor velen toen nog vaak, moderne ideeën. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar. Zeven jaar na haar abdicatie, in 1980, luchtte zij haar hart. “Ik ben altijd vooruitstrevend geweest. Ik doe mijn leven lang mijn best om niet ouderwets te worden”, aldus de oude koningin tegenover NOS-interviewer Maartje van Weegen (1987).

De Nieuwe Kerk treft nu de voorbereidingen voor deze grote tentoonstelling (september 2022 – februari 2023). Voor een nieuwe generatie zal het een eerste kennismaking zijn met deze vorstin uit het verleden. Voor velen zal het juist een weerzien zijn met een geliefde koningin. Het wordt een bijzondere tentoonstelling over een veelbewogen leven. Haar regeerperiode, van 1948 tot 1980, stond in het teken van herstel, verandering en vernieuwing. Van wederopbouw tot nieuwbouwwijken zoals de Bijlmermeer, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname, de Koude Oorlog, de komst van grote groepen gastarbeiders, de pil en echtscheidingen, krakers en provo’s. De kerncentrales in Dodewaard en Borssele en de Ban-de-Bom-beweging. Van de Watersnoodramp tot de autoloze zondagen van het kabinet Den Uyl. De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling.

De tentoonstelling is te zien vanaf september 2022 in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Meer informatie wordt binnenkort bekendgemaakt.