De Grote Indonesië tentoonstelling

Volgend jaar brengt De Nieuwe Kerk in samenwerking met zijn partner het Tropenmuseum een grootse overzichtstentoonstelling over de geschiedenis, kunst en cultuur van Indonesië en haar bewoners. Het belooft een onvergetelijke tentoonstelling te worden, waarbij De Nieuwe Kerk en het Tropenmuseum nauw (gaan) samenwerken met tal van organisaties en personen hier en daar. Waaronder de Nederlandse Ambassade en het Erasmus Huis, the cultural centre of the Netherlands in Jakarta. Daarnaast zijn er plannen voor een samenwerking met het Museum Nasional Indonesia, het grootse en oudste museum van het land.

De tentoonstelling gaat bekende, maar vooral ook de onbekende facetten van Indonesië laten zien aan een breed publiek. Oral history zal er een belangrijke rol in krijgen en ook hedendaagse perspectieven en actuele thema’s komen aan bod. De tentoonstelling is te zien vanaf oktober 2023 tot februari 2024.

Het publiek zal aan de hand van historische objecten, kunst, filmfragmenten, fotografie, mode, muziek en nog veel meer, worden meegenomen naar het grootste eilandenrijk ter wereld met tal van verschillende bevolkingsgroepen. Een belangrijk deel van de tentoonstelling bestaat uit collectie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. De geschiedenis gaat met talloze oude beschavingen terug tot 2000 voor Chr.

De Nederlandse koloniale overheersing komt – in de confronterende gevarieerdheid die deze kenmerkt – aan bod alsook de Japanse bezetting en de pijnlijke (af)scheidingsjaren. Vandaag de dag is Indonesië een van de bloeiende landen van Azië. De tentoonstelling is een reis door de tijd en vormt een tweeluik met de De Grote Suriname Tentoonstelling die in 2019/20 in de kerk aan de Dam meerd dan honderduizend bezoekers trok.

Bureau Caspar Conijn is samen met de ontwerpstudio van Lies Willers gevraagd voor het tentoonstellingsontwerp en er wordt een rijke programmering van evenementen ontwikkeld.

De Nieuwe Kerk is al decennia bekend om haar spraakmakende tentoonstellingen. In 1992 en 2005 bracht De Nieuwe Kerk respectievelijk Het goddelijk gezicht van

Indonesië en Indonesia, de ontdekking van het verleden. Beide tentoonstellingen hadden een kunsthistorische oriëntatie waarbij vooral de tempelcultuur van de oude beschavingen het onderwerp was. Ook toen waren er veel objecten uit de collectie van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde te zien. Ook Museum Nasional Indonesia was in 1992 en 2005 partner.

De Nieuwe Kerk toont nu World Press Photo Exhibition 2022 en brengt in oktober De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen. De kerk heeft ook een nationale functie met koninklijke ceremonies, officiële bijeenkomsten en culturele evenementen. Inspireren, herdenken en vieren, in een van de indrukwekkendste historische monumenten van Amsterdam. Het Tropenmuseum opent op donderdag 23 juni 2022 de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis.