(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15 Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons

Gazing Ball van Jeff Koons naar Nederland voor serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk

Amsterdam, 7 december 2017

Een van de Gazing Ball Paintings die de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955) sinds 2014 maakt, wordt het Meesterwerk 2018 in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het kunstwerk, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500–01) van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een gladde kobaltblauwe glazen bol. Te zien van 17 februari tot en met  8 april 2018.

Het kunstwerk

(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15 Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons
(c) Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15. Olieverf op doek, glas, aluminium, 179,7 x 136,5 x 37,5 cm. Eigendom van Jeff Koons

De spiegelende bol, die op een geschilderde aluminium plaat aan de voorkant aan het schilderij is bevestigd, reflecteert de beschouwers in hun omgeving. Zij worden daardoor letterlijk in het kunstwerk opgenomen. De omgeving, het hier en nu wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid. Zo geeft de gazing ball het oude schilderij oneindig veel nieuwe dimensies. Jeff Koons bedacht dit nieuwe kunstwerk, na analyse op microniveau van de door Perugino gebruikte kleuren. Koons en zijn assistenten schilderden het minutieus na met duizenden verschillende handgemengde kleuren. Het oog van Perugino, het oog van Koons en het oog van de kijker komen samen in dit nieuwe driedimensionale meesterwerk.

Het is in wezen een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Perugino ook als meesterwerk geldt. De uit Umbrië afkomstige Perugino had tijdens de renaissance een grote groep beroemde navolgers. Zo was hij de leermeester van Rafaël en kreeg hij talloze opdrachten in Florence en in vele andere Italiaanse steden.

De serie

In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend: te kwetsbaar of de publiekslieveling van een museum. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading, die vragen om contemplatie en introspectie en die schitteren in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk.

De eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016) en Pentecostés van El Greco (2017). Stichting AMMODO en Van Lanschot Bankiers maken de serie mogelijk.