Foto Evert Elzinga

150915 Kop van keizer Constantijn gearriveerd in De Nieuwe Kerk

Drie meter hoog en vijf ton wegend gevaarte als eerste object geplaatst in tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn

Kop van keizer Constantijn gearriveerd in De Nieuwe Kerk
Directeur Cathelijne Broers onthult kop van keizer Constantijn. Foto Janiek Dam

Op dinsdagochtend 15 september is de nauwgezet gereproduceerde kop van een oorspronkelijk 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer Constantijn geplaatst in De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. De kop is drie meter hoog en weegt ruim vijfduizend kilo. Het is het eerste en grootste object in de tentoonstelling. Het origineel van de kop staat al meer dan 400 jaar op de binnenhof van de Capitolijnse Musea in Rome. Het is een van de bekendste monumentale beelden van een keizer uit de klassieke Romeinse oudheid. Het origineel kan niet worden uitgeleend voor tentoonstellingen, daarom hebben Duitse specialisten met behulp van innovatieve driedimensionale scantechnologie deze unieke kopie gemaakt van Italiaans marmer.

Rome. De droom van keizer Constantijn

Zeldzame kunstschatten uit onder andere de Vaticaanse Musea komen in het najaar van 2015 vanuit Rome naar De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. Kunstschatten uit de Eeuwige Stad. Zij verbeelden een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen. Het is een succesverhaal in slow motion: hoe het christendom in korte tijd van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie kon worden, met een allesbepalende invloed op de westerse wereld. Een snelle ommekeer die vooral mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote.

De Nieuwe Kerk Amsterdam is financieel nagenoeg onafhankelijk. Cultureel ondernemerschap zit in onze genen en dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors.