Foto Evert Elzinga

150706 Tweede editie Reis in de tijd

Tweede editie Reis in de tijd toont voor het eerst 18de-eeuwse stijlkamer en praalgraf zeeheld

Kerk van Oranjes, zeehelden en Beeldenstorm hele zomer geopend

Vanaf zaterdag 11 juli 2015 biedt De Nieuwe Kerk Amsterdam weer de hele zomer een bijzondere tijdervaring: Reis in de tijd. History & Royalty. De bezoeker ontdekt in deze tweede editie een aantal bijzondere, tot nog toe verborgen elementen. Zo wordt voor het eerst de Kerkmeesterskamer voor het publiek opengesteld. Deze achttiende-eeuwse stijlkamer is sinds jaar en dag in gebruik als ‘royal suite’ voor hoog bezoek van onze koning en koningin, buitenlandse staatshoofden en andere prominenten. Zo is ooit de Dalai Lama in deze kamer ontvangen.

Het praalgraf van zeeheld Jan Hendrik van Kinsbergen is ook zo’n verborgen element. Met als speciale aanleiding SAIL 2015 wordt die weer zichtbaar. Het graf maakt, naast de praalgraven van Jan van Galen en Michiel de Ruyter, De Nieuwe Kerk nog meer tot Zeeheldenkerk.
De Beeldenstorm van 1566 hield ook huis in De Nieuwe Kerk. Een voor- en na-reconstructie van twee kapellen getuigt hiervan. De bontgekleurde, middeleeuwse katholieke Boelenskapel contrasteert scherp met de witgeschilderde Meeuwskapel van na de Reformatie (1578).

Tweede editie Reis in de tijd
Foto Evert Elzinga

In Reis in de tijd. History & Royalty stapt de bezoeker terug in de nationale geschiedenis en kiest daarin zelf een lijn door de kerk, die van de Oranjes of die van de Nederlandse historie. Met video walls, projecties, audioguide en bijna dagelijks hemelse klanken op het grootste historische orgel van Nederland zijn zeshonderd jaar geschiedenis indringend her te beleven, reizend langs middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities en vrijgevochten stedelingen. Van katholieke devotie tot Beeldenstorm, van de kruisridder tot de VOC-koopman die hier werden begraven, van Hollandse zeehelden tot de ceremonies van onze staatshoofden.

Elke dag muziek

Net als in de zeventiende eeuw is er elke dag muziek in De Nieuwe Kerk. Dagelijks om 12 uur, behalve op dinsdag, wordt een bespeling verzorgd op het hoofdorgel. Het muziekprogramma bevat op dinsdagen bijzondere optredens van onder andere Het Zwanenkoor en Wibi Soerjadi.

Reis in de tijd duurt tot en met 5 september 2015. De installatie wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij en haar deelnemers en keert jaarlijks in de zomermaanden terug in De Nieuwe Kerk.