Foto Evert Elzinga

150421 Ruim 29.000 bezoekers voor Meesterwerk 2015 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Bezoekers en pers loven opstelling Bill Viola’s Tristan’s Ascension en Fire Woman

De vierde expositie in de serie Meesterwerk is op vrijdag 10 april 2015 succesvol afgesloten met een totaal bezoekersaantal van 29.256. Bill Viola’s indrukwekkende video-installaties Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman waren ruim zes weken te zien in De Nieuwe Kerk. De bijzondere opstelling van de werken in de verduisterde kooromgang kreeg veel lof van zowel bezoekers als pers.

Op de zaterdagmiddagen waren er verschillende lezingen, onder andere van gastconservator Gijs van Tuijl en kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager over leven en werk van Bill Viola en over videokunst in het algemeen. Bezoekers kregen tevens de gelegenheid om deel te nemen aan bijzondere loopmeditaties, georganiseerd door de He Hua Tempel Amsterdam.

De werken van Bill Viola vormden het vierde Meesterwerk na In Memory of George Dyer van Francis Bacon (2014), The Last Supper (pink) van Andy Warhol (2012) en De Heilige Familie van Rembrandt (2011).

Het Meesterwerk 2016 wordt na de zomer van 2015 bekendgemaakt en zal worden geëxposeerd van eind februari tot medio april 2016.

Ruim 29.000 bezoekers voor Meesterwerk 2015 in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Foto Janiek Dam

De serie

In 2011 startte De Nieuwe Kerk met de serie Meesterwerk, waarin jaarlijks een meesterwerk met religieuze en/of spirituele lading uit een museale of particuliere collectie wordt getoond. Het geëxposeerde werk kan met elke religie of levensbeschouwing te maken hebben. Steeds gaat het om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat uitnodigt tot het maken van een ‘pelgrimstocht’. Stichting AMMODO maakt de Meesterwerk-serie in De Nieuwe Kerk mogelijk.