Foto Evert Elzinga

150213 Op 18 april start wereldtour World Press Photo 15 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Op zaterdag 18 april opent in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 15, het begin van de lange wereldtour van de internationale persfotowedstrijd. De tentoonstelling bevat indrukwekkende persfoto’s van 41 prijswinnaars uit 17 landen, in acht categorieën: Algemeen nieuws, Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Portretten en Sport. De jaarwinnaar is Mads Nissen uit Denemarken. In elke categorie zijn een eerste, tweede en derde prijs toegekend (m.u.v. de categorie sport stories die dit jaar alleen een eerste en tweede prijs heeft), voor zowel enkel beeld als series. Net als in 2014, toen World Press Photo na 15 jaar terugkeerde in De Nieuwe Kerk, wordt het speciaal ontwikkelde hangsysteem gebruikt, waardoor de foto’s lijken te zweven in de gotische ruimte aan de Dam.

Multimedia-wedstrijd

Op 18 april start wereldtour World Press Photo 15 in De Nieuwe Kerk Amsterdam
World Press Photo of the Year 2014, First Prize Contemporary Issues, Singles
Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures

Midden in de tentoonstelling, in het hoogkoor, zijn op grote panelen en beeldschermen de winnaars van de multimedia-wedstrijd te zien. De winnaars worden medio maart bekendgemaakt. Omdat journalisten steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet, is in 2011 deze wedstrijd in het leven geroepen.

World Press Photo 15 is van zaterdag 18 april tot en met zondag 5 juli 2015, dagelijks van 10 uur tot 18 uur, te zien in De Nieuwe Kerk. De allereerste tentoonstelling in 1955 werd in Amsterdam gehouden, als internationale tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera. Van 1982 tot 1999 bood De Nieuwe Kerk Amsterdam al onderdak aan World Press Photo.

De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt ondersteund door founder BankGiro Loterij en subsidiënt Gemeente Amsterdam. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij wereldwijde sponsoring door Canon. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd.