Foto Evert Elzinga

150130 Africa Out Loud! Het muzikale hart van Afrika brengt hoogtepunten uit de Sahel Opera

Op 5 februari 2015 brengt Africa Out Loud! muziek uit de Sahel Opera ten gehore in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De wereldberoemde Sahel Opera is een initiatief geweest van Z.K.H. Prins Claus (1926-2002). Prins Claus geloofde in de kracht en het artistieke talent van de vele kunstenaars en artiesten uit de Sahel, het droge overgangsgebied tussen Sahara en savanne. De Opera neemt op kritische en humoristische wijze de relatie tussen Afrika en Europa onder de loep. Zo zijn thema’s als migratie, toerisme en handel doortastend verwerkt. Fragmenten uit deze geestkrachtige Sahel Opera in een aangepaste versie brengen op deze avond het muzikale hart van Afrika geheel tot leven.

Achtergrond Sahel Opera

Het verhaal van de Sahel Opera weerspiegelt de huidige problematiek in Afrika. Oorlog en/of natuurrampen hebben het sociale klimaat dusdanig beschadigd dat het toekomstperspectief voor veel jonge mensen weinig hoopvol is. Mali kent een van de grootste emigratiestromen: mensen die hopen dat Europa hun een beter leven kan bieden. De Sahel Opera geeft een poëtische en muzikale stem aan een Afrikaans perspectief van een tragisch leven.

Africa Out Loud! Het muzikale hart van Afrika brengt hoogtepunten uit de Sahel Opera
Sahel Opera, photo by Hester Jellema

Africa Out Loud!

Het Prins Claus Fonds en De Nieuwe Kerk hebben in november 2014 een nieuwe samenwerking gestart: Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent. De manifestatie Africa Out Loud! biedt een nieuwe kijk op Afrika met lezingen en concerten van bijzondere Afrikaanse rolmodellen, zoals kunstenaars, architecten en musici uit het uitgebreide netwerk van het Prins Claus Fonds. De muzikale avond met de Sahel Opera is de laatste uit de programmareeks van Africa Out Loud!

Biografieën van de deelnemers aan dit Africa Out Loud!-programma

Carlou D (Ibrahim Loucard), hoofdrolspeler en zanger in de Sahel Opera

Geboren in 1979 in een voorstad van Dakar groeide Ibrahim Loucard op in een muzikaal gezin. Op zijn zestiende ging Carlou D van school om met zijn gelijknamige band op te treden op lokale podia. Na een succesvolle single in 2002 werd Carlou D opgemerkt door de populaire Senegalese politieke rapper Didier Awadi, die hem uitnodigde om lid te worden van de hiphopgroepPositive Black Soul (PBS). Deze succesvolle posse toerde rond de wereld met nummers over sociale problemen en politieke repressie. In 2004 verliet hij de band voor de hoofdrol in de operaBintou Were, de eerste Afrikaanse opera die op wereldtoer ging. Op dit moment treedt Carlou D op als solo-artiest. Hij is een fenomenale artiest, die schijnbaar moeiteloos elementen uit de jazz, soul en rap combineert.
carlou-d.com

Wasis Diop, muziekproducer van de Sahel Opera

Wasis Diop is in 1950 geboren in Dakar, Senegal als zoon van een hoge ambtenaar. Diop is internationaal bekend vanwege zijn mix van traditionele Senegalese muziek met moderne pop en jazz. In de jaren zeventig vertrok hij uit Senegal om bouwkunde te studeren in Parijs. Hij vond die studie interessant, maar muziek trok hem meer. Samen met een andere Senegalese muzikant, Umban Ukset, vormde hij de band West African Cosmos.
In 1979 begon hij een solocarrière. Begin jaren negentig brak hij door met de soundtrack van de komedie Hyènes. Meerdere albums volgden en in 2006 maakte hij ook de soundtrack vanDaratt, een film over wraak en de Tsjaadse burgeroorlog.
Tegenwoordig woont hij in Parijs en zijn de meeste van zijn teksten in het Frans. Hoewel het Engelstalige African Dream hem de meeste internationale bekendheid heeft opgeleverd; het nummer haalde bijna de top 40 in Groot-Brittannië.
Wasis Diop was verantwoordelijk voor de muzikale productie van de Sahel Opera die in 2007 in première ging in Afrika en Europa.

Donderdag 5 februari 2015, deuren open en tentoonstellingsbezoek 18–20 uur (Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust).
Start programma 20 uur.
Entree: geldig ticket voor de tentoonstelling (volwassenen 15 euro; CJP, Stadspas 12 euro, Museumkaart, I Amsterdam City Card 3,50 euro; Vrienden van De Nieuwe Kerk gratis).

De Sahel Opera is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij.