Foto Evert Elzinga

140310 Start wereldtour World Press Photo 14 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent op vrijdag 18 april World Press Photo 14, als startlocatie van de lange wereldtour van de internationale persfotowedstrijd. De tentoonstelling bevat ruim 150 indrukwekkende persfoto’s van 53 prijswinnaars, in negen categorieën: Hedendaagse kwesties, Dagelijks leven, Algemeen nieuws, Hard nieuws, Natuur, Geobserveerde portretten, Geënsceneerde portretten, Sport en Sportachtergronden. De bezoeker maakt in de kerk een fotografische wereldreis door alle continenten en langs de meest uiteenlopende thema’s en historische gebeurtenissen uit 2013. De jaarwinnaar is John Stanmeyer, USA, met zijn foto Signal, gemaakt voor National Geographic. Dit mystieke beeld toont hoe Afrikaanse migranten op een strand bij de stad Djibouti met hun telefoons trachten signaal op te vangen uit buurland Somalië. De wedstrijd heeft ook een Nederlands succes opgeleverd: in de categorie Geobserveerde portretten won Carla Kogelman met haar serie Ich bin Waldviertel de eerst prijs. Kogelman portretteert hierin Hannah en Alena, twee zusjes in het Oostenrijkse dorp Merkenbrechts. Behalve

Start wereldtour World Press Photo 14 in De Nieuwe Kerk Amsterdam
World Press Photo of the Year 2013
John Stanmeyer, USA, VII for National Geographic

de winnende foto’s, zes per categorie, zijn ook de winnaars van de multimedia-wedstrijd te zien. World Press Photo 14 is van vrijdag 18 april tot en met zondag 22 juni 2014 te zien in De Nieuwe Kerk. Ook de allereerste tentoonstelling, in 1955, werd in Amsterdam gehouden, als internationale tegenhanger van de nationale wedstrijd de Zilveren Camera. Tussen 1982 en 1999 bood De Nieuwe Kerk Amsterdam al onderdak aan World Press Photo. Nu, vijftien jaar later, is de tentoonstelling weer terug aan de Dam.

Multimedia wedstrijd

Midden in de tentoonstelling, in het hoogkoor, zijn via beamers en beeldschermen de winnaars van de multimedia wedstrijd te zien. Journalisten maken steeds vaker gebruik maken van bewegend beeld en internet, media die door de digitale revolutie jaarlijks professioneler worden. Dat leidde in 2011 tot de eerste multimediawedstrijd. De jury kiest vanaf 15 maart uit inzendingen in drie categorieën: Kort verhaal, Lang verhaal en Interactieve documentaire. De winnaars worden bekendgemaakt op 24 maart.

Start wereldtour World Press Photo 14 in De Nieuwe Kerk Amsterdam
1st Prize People – Observed Portraits Stories
Carla Kogelman, the Netherlands

De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt ondersteund door founder BankGiro Loterij en hoofdsponsor KPMG. World Press Photo ontvangt steun van de Nationale Postcode Loterij en wordt wereldwijd gesponsord door Canon. De tentoonstelling in Amsterdam wordt gesponsord door Delta Lloyd.

 

Klik hier voor meer informatie over World Press Photo.

img_logo_wpph

Start wereldtour World Press Photo 14 in De Nieuwe Kerk Amsterdam