Foto Evert Elzinga

140127 3D-print Verboden Stad voltooid in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Amsterdam, 27 januari 2014

Op maandag 27 januari is in De Nieuwe Kerk Amsterdam de wereldprimeur voltooid: de geheel in 3D geprinte maquette van de Verboden Stad in Beijing. Om 10.30 uur plaatste Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk, de print van het laatste van bijna zevenhonderd gebouwen op de plattegrond. Het kostte liefst 112 dagen om het schaalmodel (1:300) van de stad te printen, met vier non-stop draaiende printers van projectpartner Leapfrog. Het 3D-project is onderdeel van de tentoonstellingMing. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China, nog te zien tot en met komende zondag, 2 februari. De maquette verhuist daarna naar de belangrijkste bruikleengever van de tentoonstelling, het Nanjing Museum in China. Om de voltooiing te vieren zal in het laatste weekend van de tentoonstelling tussen 13 en 16 uur gratis dim sum worden geserveerd aan de bezoekers.

Leapfrog

Een aantal jaren geleden werd 3D-printen nog slechts op kleine schaal gedaan door grote industriële bedrijven met enorm kostbare machines. Nu is deze techniek binnen handbereik gekomen van het grote publiek. Leapfrog is een van de stuwende krachten die de techniek wereldwijd toegankelijk, betaalbaar en gebruiksvriendelijk aan het maken zijn. Het bedrijf is in 2012 opgestart door vier vrienden die elkaar kennen van hun studie in Delft, en verkoopt nu vanuit Alphen aan den Rijn wereldwijd zijn printers. De ‘plug-and-play’

3D-print Verboden Stad voltooid in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Fotografie Janiek Dam

printers worden gebruikt door onder anderen ingenieurs, productontwerpers, architecten, medische onderzoekers en kunstenaars, om snel te kunnen bekijken of hun productontwerpen in het echt ook stand zullen houden (rapid prototyping), of om onderdelen en producten te fabriceren die helemaal zijn toegespitst op hun specifieke behoeften. Met het printen van de Verboden Stad wil Leapfrog de mogelijkheden laten zien die de 3D-printtechniek biedt voor architecten en kunstenaars, en het grote publiek met 3D-printen kennis laten maken. lpfrg.nl.