Foto Evert Elzinga

070525 Kiev in De Nieuwe Kerk

19de-eeuwse meesterwerken uit het National Art Museum of Ukraine

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert vanaf 25 mei een bijzondere selectie van ruim vijftig 19de- en vroeg 20ste-eeuwse schilderijen uit het National Art Museum of Ukraine. De keuze is gemaakt door Jan Hein Sassen, eerder werkzaam als conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Stad & Land’ met 19de-eeuwse werken uit het Stedelijk Museum, die in 2003 in De Nieuwe Kerk te zien was.

Voor de beeldende kunst van Oekraïne zijn de 19de en de vroeg 20ste eeuw van groot belang geweest. Deze ‘Gouden Eeuw van de Oekraïne’ heeft bekende kunstenaars voortgebracht, die enorm productief waren en in een grote diversiteit aan stijlen werkten. Net als in de andere Europese landen wordt deze periode gekenmerkt door grote sociale en politieke veranderingen en vooruitgang op wetenschappelijk en technisch gebied. Niet voor niets zien we die grote veranderingen dan ook terug in de kunst van de 19de en begin 20ste eeuw. In de tentoonstelling is bovendien het groeiende nationalisme van de 19de eeuw goed te volgen.

De Nieuwe Kerk toont schilderijen en aquarellen van de bekendste Oekraïense kunstenaars uit de 19de en de vroeg 20ste eeuw. Landschappen, portretten en het volksleven zijn hun belangrijkste onderwerpen. Hoogtepunten zijn de werken van de schilders Repin, Murashko en Levchenko en het monumentale werk De Bruid van de schilder Krychevsky.

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Founders van De Nieuwe Kerk, Fortis Bank en Buhrmann NV, de hoofdsponsors Getronics PinkRoccade en KPMG, en is een coproductie met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.