Foto Evert Elzinga

041217 Marokko

5000 jaar cultuur

De Nieuwe Kerk in Amsterdam organiseert in de winter van 2004/2005 de grote tentoonstelling “Marokko” met topstukken afkomstig uit Marokkaanse musea en bibliotheken. De tentoonstelling, die vanaf 17 december 2004 te zien zal zijn, is tevens de start van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland in 2005.

Voor deze bijzondere tentoonstelling heeft De Nieuwe Kerk een overeenkomst gesloten met het Marokkaanse ministerie van Cultuur waarin de medewerking van musea uit Rabat, Tanger, Marrakech, Tétouan, Fès, Meknès, Larache, Laâyoune, Essaouira, de opgraving van Volubilis en de Koninklijke en Nationale bibliotheken is vastgelegd. Deze instellingen zullen samen ruim 300 topstukken uitlenen aan De Nieuwe Kerk. De tentoonstelling “Marokko” is te zien van 17 december 2004 t/m 17 april 2005.

De tentoonstelling in De Nieuwe Kerk is zowel chronologisch als thematisch van opzet. Begonnen wordt met het Marokko van vóór de islam, met bijzondere objecten van duizenden jaren oud, juwelen van de Feniciërs en Carthagers én spectaculaire bronzen uit de periode van de Romeinse overheersing, afkomstig uit de archeologische vindplaatsen, zoals Lixus en Volubilis. Het Marokko van na de komst van de islam besteedt aandacht aan onderwerpen als het intellectuele leven (o.a. manuscripten en astrolaben), de coëxistentie tussen joden, christenen en moslims, en cultuur en etnografica (het hof, feesten, het traditionele leven, enz.). Er zijn de mooiste voorbeelden te zien van Marokkaanse kunstnijverheid: het beroemde aardewerk, verfijnd houtsnijwerk op deuren, meubilair en vensters, kostbare tapijten en unieke sieraden en kostuums.

De tentoonstelling staat onder bescherming van Zijne Majesteit Koning Mohammed VI van Marokko en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.