Rome. De droom van keizer Constantijn

3 oktober 2015 tot en met 7 februari 2016

De nieuwe tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn is nu te zien in De Nieuwe Kerk. Klik hier voor meer informatie.

Foto Evert Elzinga

De Nieuwe Kerk lanceert rome.wilikzien.nl met verrassende Rome-tips door kenners

De Nieuwe Kerk Amsterdam lanceert vandaag rome.wilikzien.nl, een website met tips voor een onvergetelijk verblijf aan de eeuwige stad. Rome.wilikzien.nl is onderdeel van nieuwekerk.nl en treedt in de voetsporen van keizer Constantijn, de hoofdpersoon van de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn, die tot en met 7 februari in De Nieuwe Kerk te zien is. Met de schitterendste musea, antieke vindplaatsen en gouden tips voor bijzondere restaurants, winkels, hotels en de lekkerste koffie in de buurt exploreert de site de plekken uit de tijd van Constantijn, het Rome van de vierde eeuw.

Bekijk bijvoorbeeld de reusachtige kop en de hand van Constantijn in de Capitolijnse Musea, geniet van het prachtige panorama vanaf het museumterras, snuffel daarna wat rond in Ai Monasteri, een bijzonder antiekwinkeltje, drink (staand!) je koffie in bar Sant’Eustachio, dineer in L’Eau Vive met zingende nonnen en maak een romantische wandeling over de Via Appia bij zonsondergang. De tips zijn afkomstig van Rome-kenners die betrokken zijn bij de tentoonstelling, waaronder schrijfster Rosita Steenbeek.
Check rome.wilikzien.nl, zonder www.

Rosita Steenbeek publiceert eerste kinderboek: De triomfboog

Verschijning op 1 oktober, dag van de officiële opening van Rome. De droom van keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Voorafgaand aan de Kinderboekenweek publiceert Rosita Steenbeek haar eerste kinderboek, De triomfboog. Het boek is verkrijgbaar vanaf donderdag 1 oktober aanstaande, de dag waarop in De Nieuwe Kerk Amsterdam de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn officieel wordt geopend.

Het boek vertelt het verhaal van een zusje en broertje, Pien en Wout, die met hun ouders op vakantie zijn in Rome. Pizza, ijs, strand, grappige Italianen en de paus — daar hadden ze zich op verheugd. Maar hun vakantie in Rome bestaat alleen maar uit musea, kerken en saaie verhalen. Ze vervelen zich dood. Totdat ze belanden in het antieke Rome van de vierde eeuw. Het wordt één groot avontuur, maar ze raken verstrikt in een gevaarlijke situatie. Hoe redden ze zich hieruit? Zien ze hun ouders ooit nog terug?

Rosita Steenbeek (1957) deed een propedeuse theologie en studeerde af in de Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna verhuisde ze naar Rome. In 1994 debuteerde ze met de roman De laatste vrouw, die in meerdere talen werd vertaald. Vele romans volgden, naast verschillende boeken over Rome. In 2015 verscheen haar historische roman Rose. Op verzoek van De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft zij in het kader van de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn dit kinderboek geschreven. Het is mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Kop van keizer Constantijn gearriveerd in De Nieuwe Kerk

Drie meter hoog en vijf ton wegend gevaarte als eerste object geplaatst in tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn

Directeur Cathelijne Broers onthult kop van keizer Constantijn. Foto Janiek Dam

Op dinsdagochtend 15 september is de nauwgezet gereproduceerde kop van een oorspronkelijk 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer Constantijn geplaatst in De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. De kop is drie meter hoog en weegt ruim vijfduizend kilo. Het is het eerste en grootste object in de tentoonstelling. Het origineel van de kop staat al meer dan 400 jaar op de binnenhof van de Capitolijnse Musea in Rome. Het is een van de bekendste monumentale beelden van een keizer uit de klassieke Romeinse oudheid. Het origineel kan niet worden uitgeleend voor tentoonstellingen, daarom hebben Duitse specialisten met behulp van innovatieve driedimensionale scantechnologie deze unieke kopie gemaakt van Italiaans marmer.

Lees meer

Zeldzaam Romeins erfgoed voor het eerst in Nederland

Tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk Amsterdam
3 oktober – 7 februari 2016

Zeldzame kunstschatten uit onder andere de Vaticaanse Musea komen in het najaar van 2015 vanuit Rome naar De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. Kunstschatten uit de Eeuwige Stad. Zij verbeelden een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen. Het is een succesverhaal in slow motion: hoe het christendom in korte tijd van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie kon worden, met een allesbepalende invloed op de westerse wereld. Een snelle ommekeer die vooral mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote.

Lees meer

Matthäus Passion door De Leeuw in De Nieuwe Kerk

Maandag 21 maart 2016

Reinbert de Leeuw dirigeert op maandag 21 maart 2016 de Matthäus Passion in De Nieuwe Kerk.
In nauwe samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque Society.

Meer informatie en kaartverkoop: muziekgebouw.nl.

Tentoonstellingsprogramma
De Nieuwe Kerk 2015-2016

Rome3 oktober t/m 7 februari 2016
Gesloten8 februari t/m 19 februari 2016
Meesterwerk 201620 februari t/m 10 april 2016
Gesloten11 april t/m 15 april 2016
World Press Photo 1616 april t/m 10 juli 2016
Gesloten11 juli t/m 15 juli 2016
Reis in de Tijd16 juli t/m 4 september 2016

Download nu de app voor de iPhone over De Nieuwe Kerk

Deze app biedt een rijk geïllustreerde introductie tot de geschiedenis van de kerk en laat enkele hoogtepunten van het interieur zien: het hoofdorgel, de preekstoel, het koorhek en een aantal gebrandschilderde herdenkingsramen. Ook worden de monumenten ter ere van enkele Nederlandse zeehelden besproken, vooral het graf van Michiel de Ruyter. Tenslotte vertelt deze app over de sterke band tussen De Nieuwe Kerk en het Koninklijk Huis. Alle vorstelijke inhuldigingen zijn in deze kerk voltrokken en ook het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta heeft hier plaatsgevonden.

Laat deze app je inspireren en breng een bezoek aan een van de tentoonstellingen of de kerk zelf om deze historische locatie volledig tot leven te brengen!

Download de app nu vanaf de App Store op je iPhone
(zoek op: DNK NL)

Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk

De Stichting De Nieuwe Kerk organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten en manifestaties. Dit alles wordt mogelijk gemaakt mede dankzij de steun van de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in De Nieuwe Kerk? Meld u dan hier aan.

Rondleidingen

Boek een rondleiding in De Nieuwe Kerk

Er zijn professionele rondleiders beschikbaar (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans). U kunt rondleidingen boeken over de architectuur en de geschiedenis van het gebouw, maar ook over de tentoonstelling (alleen oktober- februari). Kosten € 90 per rondleiding (exclusief toegang tentoonstelling), max. 15 personen per rondleider. Groepsbezoeken met of zonder eigen gids zijn welkom na aanmelding.

Boeking/aanmelding via 020 626 81 68 of rondleidingen@nieuwekerk.nl.


x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar ook van alle andere activiteiten in de De Nieuwe Kerk Amsterdam.

x