Magisch Afrika

Tot en met 15 februari 2015 is de prachtige tentoonstelling Magisch Afrika te bewonderen in De Nieuwe Kerk.
Dagelijks: 11-17 uur.
Lees hier meer over de tentoonstelling.

Africa Out Loud! Het muzikale hart van Afrika brengt hoogtepunten uit de Sahel Opera

Op 5 februari 2015 brengt Africa Out Loud! muziek uit de Sahel Opera ten gehore in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De wereldberoemde Sahel Opera is een initiatief geweest van Z.K.H. Prins Claus (1926-2002). Prins Claus geloofde in de kracht en het artistieke talent van de vele kunstenaars en artiesten uit de Sahel, het droge overgangsgebied tussen Sahara en savanne. De Opera neemt op kritische en humoristische wijze de relatie tussen Afrika en Europa onder de loep. Zo zijn thema’s als migratie, toerisme en handel doortastend verwerkt. Fragmenten uit deze geestkrachtige Sahel Opera in een aangepaste versie brengen op deze avond het muzikale hart van Afrika geheel tot leven.

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier om te reserveren.

Sahel Opera, photo by Hester Jellema

Bezoekersinformatie

In verband met de opbouw van het Meesterwerk 2015, video-installaties van Bill Viola, zal De Nieuwe Kerk van 16 tot en met 27 februari 2015 gesloten zijn voor het publiek.
Onze excuses voor het ongemak.

Vanaf 28 februari 2015 is De Nieuwe Kerk weer geopend en kunt u genieten van Bill Viola’s indrukwekkende installaties.
Klik hier voor meer informatie.

Bill Viola’s Tristan’s Ascension en Fire Woman zetten serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk eigentijds voort

De serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt vanaf 28 februari 2015 voortgezet met twee installaties van videokunstenaar Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman. Met deze werken krijgt de serie na De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012) en Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014) een zeer eigentijds, spiritueel vervolg.

Lees meer

Familieatelier Magisch Afrika

Tijdens het familieatelier van de tentoonstelling Magisch Afrika voert een interactieve rondleiding je langs de betoverende en magische maskers en beelden uit de Ivoorkust en krijg je informatie over de verschillende symbolische betekenissen.
Hoe zijn ze gemaakt en waar waren ze voor bedoeld?
In het atelier maak je vervolgens van klei je eigen ‘boze geesten afschrikker’.

Bij de familieateliers is iedereen welkom, kleine kinderen, grote kinderen, jong, oud. Maar ook kinderen alleen zijn natuurlijk van harte welkom.

Klik hier voor meer informatie, aanmelden, data en prijzen.

Meer maskers?
Bezoek ook de tentoonstelling
MOM: maskers in de kunst van NU

MOM: maskers in de kunst van NU.
Vanaf 10 januari t/m 28 februari 2015.
CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, Amsterdam Z/O.

Een expositie met werk van (internationale) kunstenaars waarin het thema masker wordt verbeeld.
Maskers verbergen identiteit, maar onthullen door de expressie van het masker tegelijkertijd iets over het karakter van de persoon eronder. Het geeft de drager een nieuwe (inwisselbare) identiteit. Mensen vermommen zich om zich te beschermen, om een alter-ego aan te nemen of om feestelijke, religieuze of spirituele redenen. De expositie MOM toont werk van 9 kunstenaars waarin al deze elementen aan bod komen: Carlos Amorales, Yassine Balbzioui, Yasser Ballemans, Wimo Bayang, Boris van Berkum, Nelson Carrilho, Raquel van Haver, Kasper Jacobs, Frank Koolen en Carmen Schabracq.

Meer informatie

Still uit ‘Play Prophecy’ van Kasper Jacobs en Frank Koolen

Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust
De kunstenaars ontdekt

25 oktober 2014 – 15 februari 2015

In een spannende dialoog samengebracht in De Nieuwe Kerk Amsterdam: ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust. Een overrompelende indruk van de kracht en authenticiteit van de Afrikaanse sculptuurtraditie, die in het huidige Ivoorkust volgens velen een ongekend hoog niveau bereikte. Ruim dertig jaar onderzoek heeft eindelijk aangetoond wie de kunstenaars waren en hoe zij in stijl en esthetische opvattingen van elkaar verschilden. Vaak opvallend elegant en verfijnd, maar ook robuust en imponerend, de soms eeuwenoude maskers en beelden geven in zeldzame combinatie met hedendaagse kunstwerken de bezoeker een andere blik op het Afrikaanse continent. Verrijkt door een presentatie van theatermaker en kunstenaar Henk Schut, een film met schrijver Arthur Japin, een jeugdroman door schrijver Abdelkader Benali, een film door fotograaf en visagist Ellis Faas en een avondenreeks in samenwerking met het Prins Claus Fonds onder de titel Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent.

Lees meer

Meester van de Poyo-stijl, Baàthil, kop op een standaard, Burkina Faso, westregio van Gaoua, ca. 1930, Privécollectie

Tentoonstellingsprogramma
De Nieuwe Kerk 2015-2016

Magisch Afrikat/m 15 februari 2015
Gesloten16 februari t/m 27 februari 2015
Meesterwerk28 februari t/m 12 april 2015
Gesloten13 april t/m 17 april 2015
World Press Photo18 april t/m 21 juni 2015
Gesloten22 juni t/m 26 juni 2015
Reis in de Tijd27 juni t/m 13 september 2015
Gesloten14 september t/m 2 oktober 2015
ROME (onder voorbehoud)3 oktober t/m 8 februari 2016

Museumspel van de BankGiro Loterij

De Nieuwe Kerk organiseert zonder structurele overheidssubsidie tentoonstellingen en evenementen. Onze inkomsten komen uit kaartverkoop, sponsoring, Vriendendonaties en winkelverkoop. De BankGiro Loterij is een gulle gever voor De Nieuwe Kerk.

De duizenden deelnemers aan de loterijen zijn we dus veel dank verschuldigd. Wilt u ook meedoen? Wij maken het u makkelijk. Bij de kassa van De Nieuwe Kerk krijgt u bij aankoop van een entreekaart een Museumspel van de BankGiro Loterij.

Door mee te spelen maakt u natuurlijk kans op mooie prijzen, maar ondersteunt u ook De Nieuwe Kerk. Van elk verkocht lot komt 50% ten goede aan De Nieuwe Kerk.

Wilt u online meespelen? Klik dan op de afbeelding hieronder.

Download nu de app voor de iPhone over De Nieuwe Kerk

Deze app biedt een rijk geïllustreerde introductie tot de geschiedenis van de kerk en laat enkele hoogtepunten van het interieur zien: het hoofdorgel, de preekstoel, het koorhek en een aantal gebrandschilderde herdenkingsramen. Ook worden de monumenten ter ere van enkele Nederlandse zeehelden besproken, vooral het graf van Michiel de Ruyter. Tenslotte vertelt deze app over de sterke band tussen De Nieuwe Kerk en het Koninklijk Huis. Alle vorstelijke inhuldigingen zijn in deze kerk voltrokken en ook het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta heeft hier plaatsgevonden.

Laat deze app je inspireren en breng een bezoek aan een van de tentoonstellingen of de kerk zelf om deze historische locatie volledig tot leven te brengen!

Download de app nu vanaf de App Store op je iPhone
(zoek op: DNK NL)

Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk

De Stichting De Nieuwe Kerk organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten en manifestaties. Dit alles wordt mogelijk gemaakt mede dankzij de steun van de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in De Nieuwe Kerk? Meld u dan hier aan.

Rondleidingen

Boek een rondleiding in De Nieuwe Kerk

Er zijn professionele rondleiders beschikbaar (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans). U kunt rondleidingen boeken over de architectuur en de geschiedenis van het gebouw, maar ook over de tentoonstelling (alleen oktober- februari). Kosten € 90 per rondleiding (exclusief toegang tentoonstelling), max. 15 personen per rondleider. Groepsbezoeken met of zonder eigen gids zijn welkom na aanmelding.

Boeking/aanmelding via 020 626 81 68 of rondleidingen@nieuwekerk.nl.

Boek nu een overnachting in Amsterdam bij Accor Hotels.


x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar ook van alle andere activiteiten in de De Nieuwe Kerk Amsterdam.

x