Magisch Afrika

Tot en met 15 februari 2015 is de prachtige nieuwe tentoonstelling Magisch Afrika te bewonderen in De Nieuwe Kerk.
Dagelijks: 11-17 uur (m.u.v. maandag 15 december 11-15 uur).
Lees hier meer over de nieuwe tentoonstelling.

Orgelconcerten

Kerst- en nieuwjaarsconcerten

Eerste kerstdag, donderdag 25 december 2014, 15 uur
Concert bij kaarslicht

Bernard Winsemius en Henk Verhoef bespelen het hoofdorgel met werken van o.a. Bach, Daquin, Peeters, Hunfeld en Messiaen.
Toegang € 12,50 en € 10 (CJP, Stadspas, jongeren 6 t/m 16 jaar).
Kinderen 0 t/m 5 jaar en Vrienden van De Nieuwe Kerk gratis toegang.

Nieuwjaarsdag, donderdag 1 januari 2015, 15 uur
Concert bij kaarslicht

Bernard Winsemius en Henk Verhoef (hoofdorgel) en het ensemble Neos Brass (12 koperblazers).
Werken van o.a. Gabrieli (canzone voor 4, 8 en 12 stemmen), Guami en Bach (delen uit het Weihnachtsoratorium).
In de pauze zal warme wijn worden geschonken.
Toegang € 15 en € 10 (CJP, Stadspas, jongeren 6 t/m 16 jaar).
Kinderen 0 t/m 5 jaar en Vrienden van De Nieuwe Kerk gratis toegang.

Kaartverkoop

Kaartverkoop vanaf 1 december aan de kassa van De Nieuwe Kerk, dagelijks tussen 11 en 17 uur; op de concertdagen een halfuur voor aanvang van het concert. Reserveren is helaas nog niet mogelijk.
(De tentoonstelling kan tijdens deze concerten niet worden bezichtigd.)

Foto Erik en Petra Hesmerg

Openingstijden tijdens de feestdagen

Donderdag 25 december
Tentoonstelling hele dag gesloten.
Om 15 uur Orgelconcert bij kaarslicht.

Vrijdag 26 december
Open 11-17 uur

Woensdag 31 december
Open 11-17 uur

Donderdag 1 januari
Tentoonstelling hele dag gesloten.
Om 15 uur Orgelconcert bij kaarslicht.

Meer informatie over de Orgelconcerten bij kaarslicht

Foto Evert Elzinga

Bill Viola’s Tristan’s Ascension en Fire Woman zetten serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk eigentijds voort

De serie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam wordt vanaf 28 februari 2015 voortgezet met twee installaties van videokunstenaar Bill Viola, Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) en Fire Woman. Met deze werken krijgt de serie na De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012) en Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014) een zeer eigentijds, spiritueel vervolg.

Lees meer

Familieatelier Magisch Afrika

Tijdens het familieatelier van de tentoonstelling Magisch Afrika voert een interactieve rondleiding je langs de betoverende en magische maskers en beelden uit de Ivoorkust en krijg je informatie over de verschillende symbolische betekenissen.
Hoe zijn ze gemaakt en waar waren ze voor bedoeld?
In het atelier maak je vervolgens van klei je eigen ‘boze geesten afschrikker’.

Bij de familieateliers is iedereen welkom, kleine kinderen, grote kinderen, jong, oud. Maar ook kinderen alleen zijn natuurlijk van harte welkom.

Klik hier voor meer informatie, aanmelden, data en prijzen.

Meer maskers?
Bezoek ook de tentoonstelling
MOM: maskers in de kunst van NU

MOM: maskers in de kunst van NU.
Vanaf 10 januari t/m 28 februari 2015.
CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, Amsterdam Z/O.

Een expositie met werk van (internationale) kunstenaars waarin het thema masker wordt verbeeld.
Maskers verbergen identiteit, maar onthullen door de expressie van het masker tegelijkertijd iets over het karakter van de persoon eronder. Het geeft de drager een nieuwe (inwisselbare) identiteit. Mensen vermommen zich om zich te beschermen, om een alter-ego aan te nemen of om feestelijke, religieuze of spirituele redenen. De expositie MOM toont werk van 9 kunstenaars waarin al deze elementen aan bod komen: Carlos Amorales, Yassine Balbzioui, Yasser Ballemans, Wimo Bayang, Boris van Berkum, Nelson Carrilho, Raquel van Haver, Kasper Jacobs, Frank Koolen en Carmen Schabracq.

Meer informatie

Still uit ‘Play Prophecy’ van Kasper Jacobs en Frank Koolen

Abdelkader Benali publiceert jeugdroman voor De Nieuwe Kerk: Mijn naam is Leo

Op donderdag 23 oktober verschijnt de eerste jeugdroman van Abdelkader Benali, Mijn naam is Leo. Benali schreef het boek naar aanleiding van de tentoonstelling Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust in De Nieuwe Kerk Amsterdam, die op dezelfde dag officieel wordt geopend. De jeugdroman is een mooi, dromerig verhaal over hoe een jongeman uit Ivoorkust, die voetbalt bij een Europese topclub, omgaat met herinneringen aan zijn vaderland en vooral de verdwijning van zijn vader.

Lees meer

Arthur Japin op reis voor film
rondom Afrika-tentoonstelling De Nieuwe Kerk Amsterdam

Arthur Japin, schrijver van het boek De zwarte met het witte hart, heeft de tentoonstelling Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust als reden aangegrepen om voor De Nieuwe Kerk Amsterdam op reis te gaan. Hij gaat op zoek naar de verhalen en mysteries achter de Afrikaanse beeldhouwtraditie.

Lees meer

Arthur Japin met kunstenaar Koko Bi

De Nieuwe Kerk Amsterdam brengt culturele Afrika-agenda op ikganaarafrika.nl

Op ikganaarafrika.nl staat een culturele agenda met Afrika-gerelateerde concerten, dans, evenementen, films, lezingen en literatuur, tentoonstellingen, workshops en theatervoorstellingen. Aanleiding voor dit initiatief is de tentoonstelling Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust, die op zaterdag 25 oktober in De Nieuwe Kerk Amsterdam opent.

Lees meer

Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust
De kunstenaars ontdekt

25 oktober 2014 – 15 februari 2015

In een spannende dialoog samengebracht in De Nieuwe Kerk Amsterdam: ruim tweehonderd betoverende en mysterieuze kunstobjecten uit Ivoorkust. Een overrompelende indruk van de kracht en authenticiteit van de Afrikaanse sculptuurtraditie, die in het huidige Ivoorkust volgens velen een ongekend hoog niveau bereikte. Ruim dertig jaar onderzoek heeft eindelijk aangetoond wie de kunstenaars waren en hoe zij in stijl en esthetische opvattingen van elkaar verschilden. Vaak opvallend elegant en verfijnd, maar ook robuust en imponerend, de soms eeuwenoude maskers en beelden geven in zeldzame combinatie met hedendaagse kunstwerken de bezoeker een andere blik op het Afrikaanse continent. Verrijkt door een presentatie van theatermaker en kunstenaar Henk Schut, een film met schrijver Arthur Japin, een jeugdroman door schrijver Abdelkader Benali, een film door fotograaf en visagist Ellis Faas en een avondenreeks in samenwerking met het Prins Claus Fonds onder de titel Africa Out Loud! Music, Architecture & Arts from the Continent.

Lees meer

Meester van de Poyo-stijl, Baàthil, kop op een standaard, Burkina Faso, westregio van Gaoua, ca. 1930, Privécollectie

'Africa Out Loud!'

November 2014 t/m februari 2015

Vier avonden met muziek, architectuur en kunst uit het continent
Aanvang: 20 uur, voertaal Engels
De tentoonstelling is voorafgaand te bezoeken van 18 tot 20 uur

Het Prins Claus Fonds en De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteren Africa Out Loud!, vier avonden die een nieuwe kijk bieden op het continent met kunstenaars, architecten en musici uit het uitgebreide netwerk van het Prins Claus Fonds.

Lees meer

Sahel Opera. Photo by Hester Jellema

Tentoonstellingsprogramma
De Nieuwe Kerk 2014-2015

Magisch Afrika25 oktober – 15 februari 2015
Gesloten16 februari 2015 - 27 februari 2015
Meesterwerk28 februari 2015 – 12 april 2015
Gesloten13 april 2015 - 17 april 2015
World Press Photo18 april 2015 - 21 juni 2015

Museumspel van de BankGiro Loterij

De Nieuwe Kerk organiseert zonder structurele overheidssubsidie tentoonstellingen en evenementen. Onze inkomsten komen uit kaartverkoop, sponsoring, Vriendendonaties en winkelverkoop. De BankGiro Loterij is een gulle gever voor De Nieuwe Kerk.

De duizenden deelnemers aan de loterijen zijn we dus veel dank verschuldigd. Wilt u ook meedoen? Wij maken het u makkelijk. Bij de kassa van De Nieuwe Kerk krijgt u bij aankoop van een entreekaart een Museumspel van de BankGiro Loterij.

Door mee te spelen maakt u natuurlijk kans op mooie prijzen, maar ondersteunt u ook De Nieuwe Kerk. Van elk verkocht lot komt 50% ten goede aan De Nieuwe Kerk.

Wilt u online meespelen? Klik dan op de afbeelding hieronder.

Download nu de app voor de iPhone over De Nieuwe Kerk

Deze app biedt een rijk geïllustreerde introductie tot de geschiedenis van de kerk en laat enkele hoogtepunten van het interieur zien: het hoofdorgel, de preekstoel, het koorhek en een aantal gebrandschilderde herdenkingsramen. Ook worden de monumenten ter ere van enkele Nederlandse zeehelden besproken, vooral het graf van Michiel de Ruyter. Tenslotte vertelt deze app over de sterke band tussen De Nieuwe Kerk en het Koninklijk Huis. Alle vorstelijke inhuldigingen zijn in deze kerk voltrokken en ook het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta heeft hier plaatsgevonden.

Laat deze app je inspireren en breng een bezoek aan een van de tentoonstellingen of de kerk zelf om deze historische locatie volledig tot leven te brengen!

Download de app nu vanaf de App Store op je iPhone
(zoek op: DNK NL)

Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk

De Stichting De Nieuwe Kerk organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten en manifestaties. Dit alles wordt mogelijk gemaakt mede dankzij de steun van de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in De Nieuwe Kerk? Meld u dan hier aan.

Rondleidingen

Boek een rondleiding in De Nieuwe Kerk

Er zijn professionele rondleiders beschikbaar (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans). U kunt rondleidingen boeken over de architectuur en de geschiedenis van het gebouw, maar ook over de tentoonstelling (alleen oktober- februari). Kosten € 90 per rondleiding (exclusief toegang tentoonstelling), max. 15 personen per rondleider. Groepsbezoeken met of zonder eigen gids zijn welkom na aanmelding.

Boeking/aanmelding via 020 626 81 68 of rondleidingen@nieuwekerk.nl.

Boek nu een overnachting in Amsterdam bij Accor Hotels.


x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar ook van alle andere activiteiten in de De Nieuwe Kerk Amsterdam.

x