Bezoekersinformatie

Rome. De droom van keizer Constantijn is nog te zien tot en met zondag 7 februari 2016. Klik hier voor meer informatie.

In verband met de opbouw van Meesterwerk 2016 zal De Nieuwe Kerk van 8 februari t/m 19 februari 2016 gesloten zijn.

Vanaf 20 februari 2016 is Meesterwerk 2016 te zien. Dat is dit jaar Marc Chagalls Calvary. Klik hier voor meer informatie.

Marc Chagalls Calvary is vijfde editie Meesterwerk in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Bijzondere bruikleen van The Museum of Modern Art, New York
20 februari tot en met 10 april 2016

De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft voor de eerste lustrumeditie van de serie Meesterwerk gekozen voor een van de grote pioniers van de moderne kunst: Marc Chagall. Calvary (1912) is het modernistische sleutelwerk van de jonge Chagall, zijn allereerste werk met een gekruisigde joodse Jezus, afgebeeld als onschuldig kind. Dit vroege kubistische werk van Chagall staat centraal in een indrukwekkende editie van de serie Meesterwerk.

Lees meer

Marc Chagall (1887–1985), Calvary, 1912, Oil on canvas, 174.6 x 192.4 cm
The Museum of Modern Art, New York. Acquired through the Lillie P. Bliss Bequest, 1949
© 2016. Digital image, The Museum of Modern Art, New York/Scala, Florence
© c/o Pictoright Amsterdam 2016. Chagall ® is a registered trademark, owned by the comité Marc Chagall

Goed Geld Gala BankGiro Loterij 2016

Beneficiënt De Nieuwe Kerk bedankt de BankGiro Loterij voor hun jaarlijkse bijdrage!

Rosita Steenbeek publiceert eerste kinderboek: De triomfboog

Verschijning op 1 oktober, dag van de officiële opening van Rome. De droom van keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Voorafgaand aan de Kinderboekenweek publiceert Rosita Steenbeek haar eerste kinderboek, De triomfboog. Het boek is verkrijgbaar vanaf donderdag 1 oktober aanstaande, de dag waarop in De Nieuwe Kerk Amsterdam de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn officieel wordt geopend.

Het boek vertelt het verhaal van een zusje en broertje, Pien en Wout, die met hun ouders op vakantie zijn in Rome. Pizza, ijs, strand, grappige Italianen en de paus — daar hadden ze zich op verheugd. Maar hun vakantie in Rome bestaat alleen maar uit musea, kerken en saaie verhalen. Ze vervelen zich dood. Totdat ze belanden in het antieke Rome van de vierde eeuw. Het wordt één groot avontuur, maar ze raken verstrikt in een gevaarlijke situatie. Hoe redden ze zich hieruit? Zien ze hun ouders ooit nog terug?

Rosita Steenbeek (1957) deed een propedeuse theologie en studeerde af in de Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna verhuisde ze naar Rome. In 1994 debuteerde ze met de roman De laatste vrouw, die in meerdere talen werd vertaald. Vele romans volgden, naast verschillende boeken over Rome. In 2015 verscheen haar historische roman Rose. Op verzoek van De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft zij in het kader van de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn dit kinderboek geschreven. Het is mogelijk gemaakt door de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Kop van keizer Constantijn gearriveerd in De Nieuwe Kerk

Drie meter hoog en vijf ton wegend gevaarte als eerste object geplaatst in tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn

Directeur Cathelijne Broers onthult kop van keizer Constantijn. Foto Janiek Dam

Op dinsdagochtend 15 september is de nauwgezet gereproduceerde kop van een oorspronkelijk 12 meter hoog antiek beeld van de Romeinse keizer Constantijn geplaatst in De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. De kop is drie meter hoog en weegt ruim vijfduizend kilo. Het is het eerste en grootste object in de tentoonstelling. Het origineel van de kop staat al meer dan 400 jaar op de binnenhof van de Capitolijnse Musea in Rome. Het is een van de bekendste monumentale beelden van een keizer uit de klassieke Romeinse oudheid. Het origineel kan niet worden uitgeleend voor tentoonstellingen, daarom hebben Duitse specialisten met behulp van innovatieve driedimensionale scantechnologie deze unieke kopie gemaakt van Italiaans marmer.

Lees meer

Zeldzaam Romeins erfgoed voor het eerst in Nederland

Tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn in De Nieuwe Kerk Amsterdam
3 oktober – 7 februari 2016

Zeldzame kunstschatten uit onder andere de Vaticaanse Musea komen in het najaar van 2015 vanuit Rome naar De Nieuwe Kerk Amsterdam voor de tentoonstelling Rome. De droom van keizer Constantijn. Kunstschatten uit de Eeuwige Stad. Zij verbeelden een van de meest fascinerende geschiedenissen van de oudheid: hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad vol tempels met kolossale keizerbeelden tot pauselijk centrum gedomineerd door kerken met kruisen. Het is een succesverhaal in slow motion: hoe het christendom in korte tijd van een kleine geloofsgemeenschap een dominante religie kon worden, met een allesbepalende invloed op de westerse wereld. Een snelle ommekeer die vooral mogelijk werd dankzij één persoon: keizer Constantijn de Grote.

Lees meer

Matthäus Passion door De Leeuw in De Nieuwe Kerk

Zondag 20 maart en maandag 21 maart 2016

Reinbert de Leeuw dirigeert op zondag 20 maart en maandag 21 maart 2016 de Matthäus Passion in De Nieuwe Kerk.
In nauwe samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque Society.

Meer informatie en kaartverkoop: muziekgebouw.nl.

Tentoonstellingsprogramma
De Nieuwe Kerk 2015-2016

Rome3 oktober t/m 7 februari 2016
Gesloten8 februari t/m 19 februari 2016
Meesterwerk 201620 februari t/m 10 april 2016
Gesloten11 april t/m 15 april 2016
World Press Photo 1616 april t/m 10 juli 2016
Gesloten11 juli t/m 15 juli 2016
Reis in de Tijd16 juli t/m 4 september 2016

Download nu de app voor de iPhone over De Nieuwe Kerk

Deze app biedt een rijk geïllustreerde introductie tot de geschiedenis van de kerk en laat enkele hoogtepunten van het interieur zien: het hoofdorgel, de preekstoel, het koorhek en een aantal gebrandschilderde herdenkingsramen. Ook worden de monumenten ter ere van enkele Nederlandse zeehelden besproken, vooral het graf van Michiel de Ruyter. Tenslotte vertelt deze app over de sterke band tussen De Nieuwe Kerk en het Koninklijk Huis. Alle vorstelijke inhuldigingen zijn in deze kerk voltrokken en ook het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta heeft hier plaatsgevonden.

Laat deze app je inspireren en breng een bezoek aan een van de tentoonstellingen of de kerk zelf om deze historische locatie volledig tot leven te brengen!

Download de app nu vanaf de App Store op je iPhone
(zoek op: DNK NL)

Stichting Vrienden van De Nieuwe Kerk

De Stichting De Nieuwe Kerk organiseert tentoonstellingen, lezingen, concerten en manifestaties. Dit alles wordt mogelijk gemaakt mede dankzij de steun van de Vrienden van De Nieuwe Kerk.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in De Nieuwe Kerk? Meld u dan hier aan.

Rondleidingen

Boek een rondleiding in De Nieuwe Kerk

Er zijn professionele rondleiders beschikbaar (Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans). U kunt rondleidingen boeken over de architectuur en de geschiedenis van het gebouw, maar ook over de tentoonstelling (alleen oktober- februari). Kosten € 90 per rondleiding (exclusief toegang tentoonstelling), max. 15 personen per rondleider. Groepsbezoeken met of zonder eigen gids zijn welkom na aanmelding.

Boeking/aanmelding via 020 626 81 68 of rondleidingen@nieuwekerk.nl.


x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar ook van alle andere activiteiten in de De Nieuwe Kerk Amsterdam.

x