Credit Nederlands Fotomuseum © Ed Van Der Elsken

MAISON AMSTERDAM

De stad, de mode en de vrijheid

De Nieuwe Kerk presenteert dit najaar samen met het Amsterdam Museum de langverwachte modetentoonstelling: MAISON AMSTERDAM. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot ‘s lands grootste modehuis. Te zien vanaf 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022.

Online tickets zijn nog niet verkrijgbaar. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Credit Nederlands Fotomuseum © Ed Van Der Elsken

Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van samenwerkingspartner Amsterdam Museum en collecties van toonaangevende modeontwerpers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. Maison Amsterdam biedt een staalkaart van 250 jaar mode in een Amsterdamse context en vertelt over hoe vrijheid, onvrijheid en mode met elkaar verbonden zijn. Als in een tijdscapsule struinen de bezoekers door de stad, langs bekende plekken als de Dam, de Zeedijk, de Oostelijke Handelskade en het Vondelpark. Ook komen thematische passages over de Nederlandse modestad aan bod. Zo wordt het uitgaansleven belicht vanaf de roaring twenties en komen de extravagante stijlen van de RoXY en club iT weer tot leven. Op een sensationele catwalk prijkt iconische haute couture terwijl de historische kleding schittert in de oude wereld van de Amsterdamse modepaleizen. Ook revolutionaire modetrends, zoals de ministijl van Mary Quant, krijgen een plek naast andere modestijlen die voortkwamen uit viering en protest, zoals hippie en punk. Ook wordt Amsterdam als Denim Capital belicht – de bakermat van vele bekende jeansmerken.

Hirsch Stadsarchief Amsterdam
Foto: Hirsch Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam modestad | Ontwerpers van toen en nu
MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken uit de modecollectie van het Amsterdam Museum in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Van bekende couturiers uit de vorige eeuw als Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf en vele anderen. Ook krijgt de nieuwe generatie een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah en Patta. Nadruk komt te liggen op de individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Nauw verbonden met actuele thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord.

Graag op de hoogte blijven? Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.