© Foto: Pictorial Press, Alamy Stock Photo.

MAISON AMSTERDAM

De stad, de mode en de vrijheid

De Nieuwe Kerk presenteert dit najaar, samen met het Amsterdam Museum, de langverwachte modetentoonstelling: MAISON AMSTERDAM. Ruim vier maanden lang wordt de eeuwenoude kerk aan de Dam omgetoverd tot toonaangevend modehuis. Gepland vanaf zaterdag 18 september 2021 tot en met zondag 30 januari 2022.

Online tickets zijn nog niet verkrijgbaar.

MAISON AMSTERDAM: 250 jaar mode en (0n-)vrijheid in de hoofdstad
De tentoonstelling laat een uniek overzicht zien van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context. Ruim 75 prachtige kostuums uit de modecollectie van het Amsterdam Museum worden daarin op indrukwekkende wijze getoond. Samen met ongeveer 75 bruiklenen van diverse modeontwerpers, vertellen zij het verhaal van de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En ze onthullen waarom Amsterdam een unieke modestad werd, en nog steeds is. Centraal daarbij staat de wijze waarop vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld in de hoofdstad door de eeuwen heen bepaalden. Van iconische haute couture en vernieuwende designs tot diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest – van hippie tot punk. Maar ook zwierige japonnen en statige kostuums uit de achttiende en negentiende eeuw, revolutionaire fietskleding voor vrouwen en de androgyne look uit de roaring twenties.

GEZOCHT! Mary Quant-minirok, jeans’ hotpants, sarong en dashiki
Mode is van én voor iedereen! Daarom plaatsen de makers van de tentoonstelling een oproep. Zij vragen het grote publiek om specifieke kledingstukken uit te lenen voor in de tentoonstelling. Meer weten? Lees verder op deze pagina.

Graag op de hoogte blijven? Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier.

Beeldbijschriften v.l.n.r.: Ontwerper Mary Quant geeft advies aan Nederlandse vrouw over minirok, 1967. Foto: Pictorial Press, Alamy Stock Photo; Damrak, Amsterdam (1983) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken; Portret van een vrouw in sarong en kabaja met kind aan de hand, 1929. Foto: Dr. W.G.N. van der Sleen, Collectie Tropenmuseum; Man draagt Dashiki hemd. Foto: piqsels.com.