Credit Nederlands Fotomuseum © Ed Van Der Elsken

MAISON AMSTERDAM

De stad, de mode en de vrijheid

De Nieuwe Kerk presenteert dit najaar samen met het Amsterdam Museum de langverwachte modetentoonstelling: MAISON AMSTERDAM. Ruim zes maanden lang wordt de eeuwenoude kerk omgetoverd tot ’s lands grootste modehuis. Te zien vanaf 18 september 2021 tot en met zondag 3 april 2022.

Tickets nu verkrijgbaar
Koop hier alvast online jouw ticket. Bij de kassa & Museumshop kan alleen met pin betaald worden.

Amsterdam modestad | Ontwerpers van toen en nu
MAISON AMSTERDAM toont historische topstukken uit de modecollectie van het Amsterdam Museum in combinatie met een grote variatie aan hedendaags design. Van bekende couturiers uit de vorige eeuw als Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot ontwerpers van nu met internationale faam, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf en vele anderen. Ook krijgt de nieuwe generatie een prominente plek met ontwerpers als Amber Jae Slooten, Karim Adduchi, Ninamounah en Patta. Nadruk komt te liggen op de individuele kledingstukken die ieder een eigen verhaal vertellen over vrijheid en onvrijheid, door de ogen van de ontwerper of juist de drager. Nauw verbonden met actuele thema’s als duurzaamheid, gender en diversiteit in de breedste zin van het woord.

©Violette Cornelius / Nederlands Fotomuseum, modeshow van Dick Holthaus, 1961

Struinen door de stad
In de tentoonstelling maak je een reis; je struint door de stad en door tijdperken. Te beginnen op de Dam, waar De Nieuwe Kerk staat. En verder, langs plekken als de Zeedijk, het Vondelpark en de Oostelijke Handelskade, waaraan specifieke modethema’s zijn verbonden. Je duikt in het uitgaansleven van de roaring twenties en dat van de tijd van de RoXY en de iT. Je bezoekt oude modepaleizen, modeshows en festivals, zoals de Hartjesdagen en Keti Koti. Wat doet vrijheid, maar ook onvrijheid, met mode?

Doe mee aan de fotowedstrijd Amsterdam Modestad
Fotografeer de typische Amsterdamse modeliefhebbers die voor jou kleur geven aan het straatbeeld. En doe dat in de buitenlucht, op de iconische pleinen, Amsterdamse straten, parken of smalle stegen van de stad. De winnende foto’s krijgen een ereplek in de tentoonstelling. De grote eindwinnaar is straks te zien als poster op straat! Klik hier voor meer info & inzenden.

Catwalk Club: theateravonden over vier mode-iconen en legendarische Amsterdamse nachtclubs
Over de Catwalk Club

Maison Amsterdam in de media

De prestigieuze modetentoonstelling is een vreugdevuur waarmee 250 jaar Amsterdamse mode wordt gevierd – de Volkskrant

Fraaie ode aan modestad Amsterdam **** NRC Handelsblad

Een exclusief verhaal over de stad, mode en vrijheid **** Trouw

Een tentoonstelling waarin zoveel liefde voor de stad is gestopt, vol geestige en ontroerende verhalen, dat je er minstens twee keer heen zou moeten – Het Parool

Ode aan de stad waar alles kan – De Telegraaf

Het absolute klapstuk, de trouwjurk van Máxima! – RTL Boulevard

 

MAISON AMSTERDAM is vanaf 18 september te zien in De Nieuwe Kerk

Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga
Foto Evert Elzinga