:host { --enviso-primary-color:#000; --enviso-secondary-color: #ff960c; font-family: 'Titillium Web', sans-serif'; }

Volledige programma Pride Talk 2025 bekend: Voormalig vicepremier België over huidige positie transgender mensen - De Nieuwe Kerk

Overslaan en naar inhoud gaan
Tickets
Tickets

Volledige programma Pride Talk 2025 bekend: Voormalig vicepremier België over huidige positie transgender mensen

15 juli 2025

Op zaterdagavond 19 juli, aan de vooravond van Queer & Pride Amsterdam 2025, geeft De Nieuwe Kerk het podium aan professor Petra De Sutter voor de jaarlijkse Pride Talk. De Sutter, voormalig vicepremier van België, was de eerste en tot nu toe enige transgender vicepremier in een nationaal kabinet. In haar lezing gaat zij in op de huidige positie van transpersonen. Met Pride Talk geeft De Nieuwe Kerk jaarlijks een prominente internationale spreker een podium om urgente thema’s binnen de LHBTIQA+-community aan de orde te stellen. David Mixner(† 2024) de legendarische activist uit de VS hield de eerste Pride Talk in ‘23, de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist Mpho Tutu van Furth volgde in ‘24.

Nieuw dit jaar is dat tijdens de Pride Talk ook het Regenbooggedicht wordt voorgedragen. Babeth Fonchie Fotchind schreef het gedicht van 2025 en zal het voor het eerst uitspreken in De Nieuwe Kerk. Winq had de publicatieprimeur. Het Regenbooggedicht is een initiatief van Stichting CPNB en wordt ieder jaar geschreven door een gerenommeerde dichter uit de gemeenschap.

Mariëlle Paul, Demissionair Staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie, zal voorafgaand aan de Pride Talk een toespraak houden.  

Meer over Petra De Sutter
Professor Petra De Sutter (1963) is arts-gynaecoloog, voormalig hoofd van de Afdeling voor Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent en nu rector van de Universiteit van Gent. Daarnaast was ze Senator voor Groen en lid van de Raad van Europa.

Pride Talk Amsterdam in De Nieuwe Kerk
De jaarlijkse Pride Talk in De Nieuwe Kerk biedt een internationaal toonaangevende denker, activist of opinieleider het podium om met een frisse, kritische blik te reflecteren op de positie van de queergemeenschap in Nederland en Amsterdam. Amsterdam mocht zich ooit de Gay Capital van de wereld noemen. Maar bestaat die positie nog? En wat houdt die positie dan in? Ambiëren we deze positie nog? Past het bij de diversiteit van de veelkleurige LHBTIQA+ community? Hoe ziet het buitenland onze community? En hoe verhouden wij ons in Amsterdam en Nederland tot de internationale community en de wereldwijde strijd tegen ongelijkheid, discriminatie en geweld? Dergelijke vraagstukken staan centraal tijdens de jaarlijkse Pride Talk, waarvoor De Nieuwe Kerk ieder jaar met een spreker uit een ander land komt.

De eerste editie werd in 2023 gehouden door de legendarische Amerikaanse activist David Mixner (1946-2024). Hij was schrijver, fondsenwerver en performer. In het begin van de jaren zestig voerde hij campagne voor Kennedy-broers en voor Martin Luther King. Zijn Pride Talk, getiteld My concept of sin is not to care, is online beschikbaar. De tweede editie was in 2024 met Mpho Tutu van Furth (1963) uit Zuid-Afrika. Bekend als Anglicaanse priester, auteur en mensenrechtenactivist, en dochter van activist Nomalizo Leah Tutu en aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. Haar Pride Talk, getiteld God Unlimited is tevens online te lezen.

Partners, tickets en programma
De Nieuwe Kerk werkt voor de Pride Talk 2025 samen met COC Nederland en COC Amsterdam. Voor het Regenbooggedicht wordt samengewerkt met Stichting CPNB. Hospitality partner is Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Tickets voor de Pride Talk zijn vanaf nu online verkrijgbaar via nieuwekerk.nl (gratis voor studenten, stadpashouders en CJP; voltarief 7,50 euro).

Het programma:
• Zaterdag 19 juli 2025 in De Nieuwe Kerk Amsterdam
• Deuren open 19.30 uur, start Pride Talk om 20 uur
• Voertaal: Nederlands (gebarentolk aanwezig)

 

De Nieuwe Kerk Amsterdam is dankbaar voor de onmisbare steun van founder VriendenLoterij, begunstigers de Grote Vrienden, Vrienden en anonieme steungevers.

Ga naar de inhoud