Herfundering Nieuwe Kerk voltooid dankzij aantal grote gulle gevers en vele tienduizenden kleine bijdragen van het publiek

Nationale kerk van Nederland staat als een huis voor Amsterdam 750

V.l.n.r. Annabelle Birnie (directeur De Nieuwe Kerk), Vincenza La Porta (directeur van het Kerkelijk Bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam) en Rutger Groot Wassink (locoburgemeester van Amsterdam)
Janiek Dam

 

 

Locoburgemeester van Amsterdam Rutger Groot Wassink heeft zojuist het grote funderingsproject van De Nieuwe Kerk officieel afgesloten. Tijdens de ingrijpende werkzaamheden van de afgelopen maanden hebben de acht metershoge zuilen van het ‘middenschip’ hun nieuwe fundering gekregen. Deze specifieke zuilengroep was tijdens de grote renovatie van de vorige eeuw niet meegenomen. Met de voltooiing van deze laatste acht, staan alle zuilen nu stabiel. Herstelwerkzaamheden rondom de bekende glas-in-lood ramen vinden over ruim een jaar plaats, nadat de kerk weer goed is ‘gezet’. Voor nu sluit De Nieuwe Kerk dit onderdeel van het restauratieproject, waarvoor 2.7 miljoen euro bijeen werd gebracht, met trots af en is blij dat het gebouw nu weer volledig toegankelijk is voor het publiek. Het Amsterdamse monument is klaar om de 750ste verjaardag van de stad te vieren.

 

 

De locoburgemeester onthulde een speciale tekst op één van de zuilen, de plek waar onder de grond, volgens een oude traditie, een koker is gelegd. Met voor de komende generaties een document over de restauratie en alle namen van iedereen die heeft bijgedragen – ondertekend door de opdrachtgevers van het project: Annabelle Birnie (directeur) en Vincenza La Porta (directeur van het Kerkelijk Bureau van de Protestantse Kerk Amsterdam). In 1870 werd in De Nieuwe Kerk ook al een koker onder de vloer gelegd, op de plek waar ooit het graf van Joost van den Vondel was. Zijn gedenksteen wordt bij de andere schrijverstenen, in het literaire pantheon van de kerk geplaatst.

 

Tentoonstelling: ‘Ontdek De Nieuwe Kerk’

Het nationale monument aan de Dam wordt veel gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen en is daardoor zelden in volle pracht te bewonderen. Tijdens ‘Ontdek De Nieuwe Kerk’ vertelt de 600 jaar oude kerk over haar veelbewogen bestaan. Over middeleeuwse geheimen, koninklijke tradities, katholieke devotie en protestantse soberheid, zeevaarders, schrijvers, maar ook over de spectaculaire architectuur van de kerk en de Amsterdammers die het gebouw al eeuwen bezoeken. Verteld aan de hand van historische objecten, kunstwerken, verborgen stijlkamers en het interieur. Van het koperen koorhek van Johannes Lutma, de preekstoel van Albert Jansz. Vinckenbrinck tot het bekende orgel van Hans Wolff Schonat en Jacob van Campen, met schilderingen van Jan Gerritsz. van Bronckhorst en beeldhouwwerk van Artus Quellinus. Andere hoogtepunten zijn de bekende glas-in-loodramen uit vier verschillende eeuwen. In de ‘kooromgang’ maakt de bezoeker een reis door de tijd langs graven, kapellen en kleurrijke muurschilderingen die zijn overgebleven uit de katholieke tijd. Een uitgebreide (gratis) tour langs enkele hoogtepunten in de kerk is beschikbaar via een app.

 

Archeologisch onderzoek

Een gespecialiseerd team van archeologen van de gemeente Amsterdam heeft voorafgaand aan de funderingsoperatie onderzoek gedaan. Dat er voornamelijk stoffelijke resten zijn gevonden verwondert niet, want sinds de oprichting van de kerk werden er mensen begraven, tot 1866. De geborgen resten worden voorlopig nog onderzocht door een team van archeologen en fysisch antropologen. Het vooronderzoek dat in mei 2023 werd uitgevoerd leverde reeds een schat aan informatie op over hoe achttiende- en negentiende-eeuwse Amsterdammers leefden. Zodra het volledige onderzoek is afgerond worden de resultaten gepubliceerd.

 

Concerten

Tijdens ‘Ontdek De Nieuwe Kerk’ zijn verschillende (orgel)concerten, waaronder de jaarlijkse kerst- en nieuwjaarsconcerten op 25 december en 1 januari. Op 1 en 2 februari staan er twee bijzondere optredens op het programma van Lassus en Pärt dat wordt verzorgd door het koor van Cappella Amsterdam. Tickets zijn online verkrijgbaar via nieuwekerk.nl.