© Foto Janiek Dam

World Press Photo 2018 opent op 14 april in De Nieuwe Kerk

Zestigste jaarwinnaar is Venezuela Crisis van Ronaldo Schemidt

Op zaterdag 14 april gaat in De Nieuwe Kerk Amsterdam World Press Photo 2018 open voor het publiek. Hiermee beleeft de lange wereldtour van de expositie van de internationale persfotowedstrijd zijn première. De World Press Photo of the Year, de zestigste sinds het begin van de wedstijd in 1955, is Venezuela Crisis van Ronaldo Schemidt. De foto is gemaakt tijdens een uit de hand gelopen protestactie tegen president Nicolás Maduro in Caracas, Venezuela.

Deze en ruim 160 andere indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen zijn in de tentoonstelling te zien, net als de winnaars in de Digital Storytelling Contest. Alle jaarwinnaars vanaf het begin van de wedstijd in 1955 zijn samengebracht op een grote overzichtswand in de tentoonstelling. World Press Photo 2018 is dagelijks in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien van 10 tot 18 uur, tot en met zondag 22 juli 2018. Gesloten op 27 april, 3 en 4 mei en korter open op 25 en 26 april en 5 mei. Info: nieuwekerk.nl.

Nederlandse winnaars

Dit jaar hebben twee Nederlandse inzendingen een eerste prijs gekregen. In de categorie Milieu – verhalen kreeg Kadir van Lohuizen de eerste prijs met zijn project Wasteland. Hij fotografeerde op een stortplaats in Lagos, Nigeria, waar dagelijks meer dan 3.000 ton afval arriveert. Hier leven duizenden mensen, zoekend naar afval voor hergebruik. Carla Kogelman kreeg in de categorie Langetermijn-projecten de eerste prijs voor Ich Bin Waldviertel, waarin zij sinds 2012 de zusjes Hannah and Alena jaarlijks fotografeert in Merkenbrechts, een klein bio-energiedorp in Oostenrijk waar zij opgroeien.

Venezuela Crisis © Ronaldo Schmiedt
Venezuela Crisis © Ronaldo Schmiedt
Ich Bin Waldviertel © Carla Kogelman
Ich Bin Waldviertel © Carla Kogelman
Wasteland © Kadir van Lohuizen
Wasteland © Kadir van Lohuizen

Digital Storytelling Contest

Een van de winnaars in de Digital Storytelling Contest is Under a Cracked Sky, onderdeel van The Antarctica Series van The New York Times, vier virtual reality-films over wetenschappers in Antarctica. Hoe verhalen geregistreerd worden en hoe we ze tot ons nemen, is door digitale technologieën en internet sterk veranderd. De Digital Storytelling Contest van World Press Photo beloont de beste vormen van visuele journalistiek die met digitale middelen zijn gemaakt. Ze zijn in de tentoonstelling te zien op touchscreens en grote schermen.

Nominaties

Nieuw dit jaar is dat eerst de genomineerden zijn bekendgemaakt, voor de acht categorieën in de fotowedstijd, de vier categorieën in de Digital Storytelling Contest en de grote prijs, de Photo of the Year. Tijdens de Award Show op donderdag 12 april werden alle prijswinnaars bekend. De genomineerden zullen allemaal te zien zijn in de tentoonstelling,

Audiotour

Dit jaar opnieuw nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende foto(’s). De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs.

Nieuw: rondleidingen in NGT

Samen met 8 andere Amsterdamse museale instellingen heeft De Nieuwe Kerk zich aangesloten bij het project Musea in Gebaren, dat als doel heeft om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Tijdens World Press Photo 2018 wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Info via nieuwekerk.nl/agenda.

Noot voor de redactie:

De complete selectie van de beelden is te zien op worldpressphoto.org, waar in het Media Center downloadbare beelden zijn te vinden. Ze zijn bedoeld voor (eenmalige) publicatie in print of online (tijdelijk), en mogen enkel worden gebruikt ter illustratie voor Stichting World Press Photo en/of de World Press Photo-fototentoonstelling. Wij ontvangen graag een bewijsexemplaar van de publicatie. Het is niet toegestaan de beelden te verkopen of te gebruiken voor andere doeleinden.

De Nieuwe Kerk

Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Claire Schreiner
T 020 626 81 68 | nieuwekerk.nl/pers | pressoffice@nieuwekerk.nl