Winnaars De Grote Suriname-fotowedstrijd

De Nieuwe Kerk houdt in het najaar van 2019 De Grote Suriname-fotowedstrijd, onder het motto ‘Jouw Suriname in beeld’. Honderden foto’s zijn gedeeld die een persoonlijke herinnering of beleving van Suriname in beeld brengen. De Nieuwe Kerk beoogt met deze wedstrijd nog meer verhalen van toen of nu te ontsluiten en delen.

Maandelijks kiest het publiek via de Facebook-pagina een winnende foto. Een gerenommeerde vakjury kiest uiteindelijk de grote winnaar. Deze foto wordt gebruikt als een van de campagnebeelden op straat voor De Grote Suriname-tentoonstelling. Bekijk hier de winnende foto’s.

Maandprijs augustus: Jan Jaap Hubeek

Foto: Jan Jaap Hubeek
De foto is gemaakt in de Wannicastraat in Paramaribo op de Ancillae Burgos School. Op deze school heb ik een poos voor de klas gestaan in 1995. Nu meer dan 20 jaar later keerde ik terug en bleek er niet veel veranderd. De uniformpjes, het hijsen van de vlag, de open lokalen, en de geweldig sprekende blikken van de kinderen….

Maandprijs september: Martine Klijn

Christine van Russel – Henar, eigenaresse van het Kotomuseum te Paramaribo in één van haar prachtige koto’s

Maandprijs oktober: Eric Boom

De foto is een scan van een dia die ik in 1976 maakte op een tocht per oude Volkswagen kever dwars door het ‘bos’ (= oerwoud voor Surinamers) naar West-Suriname. Einddoel was Apoera, aan de rivier de Corantijn, de grensrivier met Guyana. Deze tocht maakte ik samen met mijn vriend Gerard Reteig die in Suriname is geboren. Deze kinderen hingen rond bij een klein vliegveldje, Avanavero geheten, waar we onderweg langs kwamen.

Maandprijs november: Maja Drenthe

De foto heb ik gemaakt in 2010 tijdens een verblijf op Tonkaeiland. Een korjaal is één van de belangrijkste vervoermiddelen in Suriname.

Grote hoofdprijs: Aad Sterrebaan

Twee oude mannen voor de Fa Fa Fa Supermarkt in Lelydorp.