Gandhi: Hulton Archive/Getty Images King: SuperStock/Getty Images Mandela: Paul Weinberg, Anzenberger

We Have a Dream

Een tentoonstelling over wereldverbeteraars

Foto Evert Elzinga

We have a Dream is een tentoonstelling over drie wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, maar riepen ook felle kritiek en tegenstand op. Twee van hen werden vermoord om hun opvattingen en activisme.

Foto Evert Elzinga

Het publiek beleeft hun wereld, het onrecht en de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. En de bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de kantelmomenten in hun levens? Hoe maakten zij het verschil en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn de wereldverbeteraars van nu? Een tentoonstelling met een schat aan beeld en geluid en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Te zien tot en met 4 februari 2018.

Theatervoorstelling over Nelson Mandela
Op zaterdag 16 december staat Nelson Mandela centraal in een indrukwekkende voorstelling in De Nieuwe Kerk. Acteur Ayrton Kirchner, zangers en musici brengen de aangrijpende ‘reis’ van Mandela tot leven. De bijzondere combinatie van beeld en muziek levert u gegarandeerd kippenvel op. 

Mandela: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995

Die dag is de jaarlijkse Dag van de Verzoening in Zuid-Afrika. Het hele land staat dan stil bij de afschaffing van de apartheid. Deze nationale feestdag staat in het teken van verzoening met als doel het bevorderen van de nationale eenheid van het cultureel, taalkundig en raciaal verdeelde Zuid-Afrika. Aanleiding voor De Nieuwe Kerk en Stichting Julius Leeft! het levensverhaal van Mandela op tekst en muziek te brengen.

Cast
Mandela: Ayrton Kirchner | zang: Tarif Heljanan, Anna Makaloy en Janine La Rose | muziek: Harto Soemodihardjo | tekst: Pieter Hilhorst en Kiza Magendane | regie: John Leerdam.

Zaterdag 16 december 2017 | aanvang 20 uur, deur open 19 uur. Tickets voorstelling + tentoonstelling: €17,50 per persoon per avond, tickets hier verkrijgbaar. De tentoonstelling is vooraf en na afloop te bezichtigen. Duur voorstelling: ongeveer 1 uur.

Essay Bas Heijne
In het essay, getiteld Wereldverbeteraars , onderzoekt Heijne wat de betekenis van Gandhi, King en Mandela is in onze tijd. Niet alleen hebben ze een bepalende rol gespeeld in de vrijheids- en emancipatiebewegingen in India, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, maar door hun moed, onverzettelijkheid en humaniteit gelden zij ook vandaag nog als voorbeelden voor de hele mensheid. Hoe bieden hun daden en gedachten ons nog altijd inspiratie in een steeds verder gepolariseerde wereld? Is hun status onomstreden? Wereldverbeteraars is een ontmoeting van drie grote humanisten met een van de beste essayisten van Nederland. Wereldverbeteraars komt tot stand in een samenwerking tussen uitgeverij Prometheus en De Nieuwe Kerk Amsterdam en verschijnt in september 2017.

Kinderboek Cynthia McLeod

Foto Evert Elzinga

Dit jaar nam Cynthia McLeod het kinderboek voor haar rekening. No kwik in ons bos  gaat over Marisa in Suriname. Haar broertje wordt ziek door de kwikwinning in het bos waarin zij wonen en  daardoor zijn zij genoodzaakt te verhuizen naar Paramaribo. Terwijl haar broertje behandeling krijgt in het ziekenhuis, komt Marisa in aanraking met drie wereldverbeteraars: Ghandi, Mandela en King. Marisa heeft een droom: samen met haar drie voorbeelden een protestmars lopen tegen de kwikproducent in haar bos!

Interviews door Kemal Rijken
Jerry Afriyie (dichter en oprichter Stichting Nederland wordt Beter), Philomena Essed (professor Critical Race, Gender and Leadership Studies, Antioch University), Ismail Ilgun (vlogger Algemeen Dagblad en TopNotch), Andrew Makkinga (presentator, opiniemaker), Simone van Saarloos (filosoof, columnist) en Hanna Verboom (actrice, oprichter Cinetree) werden geïnterviewd door Kemal Rijken over wat Gandhi, King en Mandela en hun nalatenschap voor hen betekenen. De interviews zullen te zien zijn in de tentoonstelling We Have a Dream. Gandhi, King, Mandela. Bekijk hieronder de trailer.